Izvor: juGmedia, 08.Okt.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jura“ se ograđuje od reket-afere, novi detalji oko uzimanja mita

LESKOVAC – Posle niz tekstova vezanih za kupovinu radnih mesta u „Juri“, dobili smo i nezvanične reakcije iz ove korejske kompanije u Leskovcu, u kojima su nam otkriveni i novi detalji afere.

Član menadžmenta „Jure“ u Leskovcu, koji je zahtevao anonimnost, potvrdio je da je „Jugmedia“ imala dobre informacije o ovom vidu korupcije.

„Inspektori za suzbijanje privrednog kriminala su prvi put ušli u našu fabriku pre mesec dana. Bili smo zaprepašćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i šokirani. Posle toga smo preko predstavnika radnika zamolili sve naše zaposlene da napišu svoje izjave da li su davali novac za zaposlenje, kome i koliko“, objašanjava.

Tri radnika prijavila korupciju.

Iako im je garantovan imunitet, do sada je samo troje njih potvrdilo u svojim izjavama da je određnoj osobi platilo od 300 do 500 evra u zamenu za posao.

„Zaposleni se, izgleda boje, ali mi im i ovom prilikom poručujemo da nema razloga za strah. Naprotiv, biće s naše strane maksimalno zaštićeni i neće trpeti nikakve posledice. Njihove prijave shvatićemo kao gest dobre volje, kao želju da se pomogne svojoj firmi u otkrivanju nezakonitih radnji. Izjave mogu da predaju svojim šefovima, na portirnici ili ih ubace u poštansko sanduče u okviru firme“, poručuje član menadžmenta.

Nije bilo partijskih zapošljavanja, selekciju vršila NSZ

Pri odabiru i prijemu kandidata, firma se, tvrdi naš sagovornik, nije rukovodila njihovom partijskom pripadnošću.

„Prvu selekciju kandidata vršila je Nacionalna služba za zapošljavanje i mi ne znamo da li je tamo bilo eventualnih veza i protekcija. Posle te selekcije, naš tim je radio intervjue s kandidatima i na osnovu rezultata tih intervjua su pozivani na posao, ili odbijani. Intevjui nisu vršeni u samoj fabrici, već na više lokacija u gradu“, objašnjava.

Gradski oci nisu intervenisali

Naš sagovornik „pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću“ tvrdi da niko iz leskovačke lokalne samouprave nije intervenisao kod menadžementa u slučaju zapošljavanja novih ljudi.

„Niko nikada nije pozvao ni jednog od nas i tražio da se primi bilo koji Leskovčanin. Takođe nije bilo ni pritisaka iz leskovačkih partija“.

„Jura“ je, posle jednooipogodišnje pauze, počela da zapošljava nove radnike od juna ove godine, kada je i počelo da se šuška o reket-aferi.

U ovoj fabrici je zaposleno oko 1900 radnika, koje je menadžment centrale „Jure“ proglasio za najbolje i najefikasnije radnike u okviru te svetske korporacije.

To, kao i dobra saradnja s lokalnim rukovodstvom, je razlog za najavu gradnje novih pogona u Leskovcu u kojima bi do 2019. godine trebalo posao da dobije još 3.000 ljudi.

„Zbog svega toga nam ova afera veoma teško pada i voleli bismo da se istraga što pre okonča kako bi eventualni krivci bili pronađeni i kažnjeni“, zaključuje član menadžmenta „Jure“ u Leskovcu.

Lavinu je, zapravo, pokrenula jedna krivična prijava policiji u kojoj je za uzimanje mita prozvana osoba u kadrovskoj službi „Jure“ i jedan visokopozicionirani službenik leskovačke filijale NSZ.

(Kraj) mil
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.