Izložba fotografija Filipa Cvetkovića – Provokativna lica

Izvor: Megafon.co, 17.Jun.2020, 13:17

Izložba fotografija Filipa Cvetkovića – Provokativna lica

Foto – Filip Cvetković

Izložba fotografija Provokativna lica Filipa Cvetkovića biće postavljena u Galeriji Niškog kulturnog centra do 26. juna 2020. godine.
Filip Cvetković rođen je 1995. godine u Nišu. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom kraju. Diplomirao je 2017. godine na Visokoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, smer Modni dizajn. Svoje akademsko obrazovanje stekao je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Visokoj školi akademskih studija Dositej u Beogradu. Svoje dalje akademsko obrazovanje započeo je 2018. godine na master studijama na Fakultetu za menadžment Univerziteta Union- Nikola Tesla Beograd. Svoje prvo radno iskustvo započeo 2012. godine u Pozorištu lutaka u Nišu i niškom Narodnom pozorištu. Član je diplomatskog Društva prijatelja Alžira i Društva prijatelja Malezije.
Provokativna lica Foto – Filip Cvetković

“Inspiracija, koja nabuja u trenucima stvaranja identiteta maske, ima za zadatak da upotpuni vizuelni izgled aktera upredstavi. Tradicionalno obeležje svakog aktera jeste maska. Kao takva ima direktno učešće u samim ritualnim obredima, koji imaju za cilj: dozivanje kiše, ozdravljenje određenog člana porodice; plemena svojim ritualnim igrama mole više sile za dobar ulov, za blagoslov celog plemena”, kaže Filip Cvetković.
“Svaka ritualna tačka se izvodi pod maskama i svaka ima određeno značenje, ali jedna je najbitnija ples između Baronga i Range – ples između života i smrti koji je svakodnevno zastupljen i u današnjem životu. Nije teško napraviti masku za određeni lik. Baš naprotiv. Lako je. Svaka linija, tačka, boja na licu, treba da ima značenje i celokupan rad mora imati priču, priču iza koje se krije poruka koju hoćete lično iskazati svojim radom. Tako sam i ja svoju inspiraciju našao u elementima Afričke, Indonežanske kulture, koja je jako otvorena i jasno kazuje da je borba u životu neprestana”, dodao je.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

Ideje za novu zgradu niškog Narodnog muzeja na izložbi

Izvor: Megafon.co, 17.Jun.2020

Od 17. do 28. juna 2020. godine u Galeriji Sinagoga biće održana izložba pristiglih radova na Konkurs za izradu idejnog rešenja za izgradnju nove zgrade Narodnog muzeja Niš.. Foto – Sonja Urošević.. Pristigle radove ocenjivao je žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka različitih profesija,...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.