Izvor: RTS, 10.Apr.2022, 06:18

Izbegličko naselje kod Leskovca dve decenije bez pijaće vode, komšije ne daju priključak

Stalna adresa deset izbegličkih porodica 2004. godine postalo je selo Drćevac kod Leskovca gde su im sagrađene nove kuće. Od tada ne mogu da reše problem vode za piće jer im meštani ne dozvoljavaju da se priključe na seosku mrežu. Iz bunara imaju samo tehničku vodu.
Van glavnih puteva i vreve pitomina podno Babičke gore postala je utočište izbeglima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Teško je uporediti Mostar sa Drćevcem, ali Samardžići >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ovde dobili kuću i okućnicu pa puni elana uprkos narušenom zdravlju stvorili dom.

"Prodavnice nemamo, nemamo doktora, nemamo poštu, ništa nemamo. Najteže je što nemamo vodu i evo ni struje sada, kad malo dune vetar struje nemamo", kaže Rodoljub Samardžić, izbeglica iz Mostara.
Za gotovo dve decenije još se nisu napili vode s česme. 
Gorica Samardžić, izbeglica iz Mostara, kaže su joj i u Higijenskom zavodu rekli da voda nije za piće, tako da se snalaze, kupuju i donese u balonima iz sela.
Zahvaljujući projektu samogradnje, deset izbegličkih porodica dobilo je krov nad glavom. Iskopana su i dva bunara, ali voda nije dobrog kvaliteta.
"Ovu vodu kada prokuvate u posudi, ona je kao kreč bijelo, nahvata se kao kreč, ta voda je samo za polivanje", kaže Milenko Spasojević, izbeglica iz Tuzle.
Meštani Drćevca pijaću vodu obezbedili su sedamdesetih godina dovodeći je iz osam kilometara udaljene planine. Vode je sve manje pa nema mogućnosti da se na seoski vodovod priključi izbegličko naselje. Jovan Cvetković pomaže sve ove godine širom otvorivši vrata novim komšijama.
"Sedamnaest godina sam dosađivao ljudima, nezgodno ti je kad ideš od kuće do kuće da ga moliš da ti naspe vodu", kaže Vida Samardžić, izbeglica iz Mostara.
"Voda se ne brani i ja sam za to da oni dobiju vodu, ali iz grupe teško da će moći to", priča Jovan Cvetković, meštanin iz Drćevca.
Seoski vodovodi nisu u nadležnosti preduzeća Vodovod, a Drćevca nema u dugoročnom planu vodosnabdevanja na području grada.
"Sama nadmorska visina i geografski položaj tog naseljenog mesta ne dozvoljavaju da vodu dovedemo", navodi Staniša Ristić, direktor JKP "Vodovod" Leskovac.
Sa penzijama od 50 evra do petnaestak hiljada dinara nemoćni su da sami reše problem. Oči su ponovo uprte u Komesarijat za izbeglice za koji je sada prioritet pomoć oko otkupa kuća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.