Izvor: JUGpress.com, 24.Sep.2020, 08:13

Integritet ili kao ga naći u ovo vreme i da li se maže na hleb

LESKOVAC

Pojam integritet je višeznačni i njegovo konkretno značenje zavisi od konteksta. Najčešće u svakodnevnom govoru čujemo da neka osoba ima čvrst integritet. To znači da je osoba od principa koju nije lako pokolebati.

Reč integritet potiče od latinske reči ( integritas) što znači potpunost, nedeljivost, besprekornost, poštenje…

Ipak, kada govorimo o integritetu ličnosti, tada mislimo na ponašanje, i najviše, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na ono što stoji u pozadini tog ponašanja.

Posedovati integritet znači imati bezuslovnu i nepokolebljivu obavezu prema moralnim vrednostima i dužnostima koje smo sami sebi odredili ili prihvatili od društva, poslodavca, članova porodice…

Jedna od definicija integriteta bila bi da je to svesnost potpunosti ljudskog bića i različitosti kod drugih ljudi. Još jedna od definicija je i da je integritet sposobnost održavanja dostojanstva, kako ličnog tako i dostojanstva drugih ljudi.

Integritet kao ljudska osobina podrazumeva još i poštenje, realnost, obazrivost i druge moralne vrednosti lica.

Pored moralnih vrednosti integritet podrazumeva i lični pečat koji se odnosi na rad u procesu razvijanja jedne persone koja je sposobna za samokontrolu, prevladavanje razuma nas osećanjima, kontrolisanje nagona, impulsa, afekata i izliva emocija.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.