Hektar poljoprivrednog zemljišta u Leskovcu 110.000 evra

Izvor: juGmedia, 15.Dec.2013, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hektar poljoprivrednog zemljišta u Leskovcu 110.000 evra

LESKOVAC - Čak 110.000 evra po hektaru za poljoprivedno zemljište u selu Donji Krajinci platio je jedan poljoprivrednik iz Leskovca ove jeseni.

Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji varira od 1000 evra po hektaru u zabačenim krajevima Istočne Srbije pa do preko 20 000 evra u Vojvodini – ipak ovakva ekstremna vrednost do sada nije zabeležena.

Ovo nije okolina Beograda, ovo nije okolina Beča ili Budimpešte >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << – ovo čak nije ni gradsko gradjevinsko zemljište – šta više ovo je selo

Donje Krajince kod Leskovca pa ipak Vladan Nešić, povrtar iz ovog mesta je komšiji platio 1.100 evra po aru zemljišta pored svog plastenika – što znači da je za poljoprivredno zemljište platio neverovatnih 110. 000 evra po hektaru.

Nešić je iskusan povrtar koji radi 3 kulture godišnje u svojim plastenicima. Samo najintenzivnijom proizvodnjom preko cele godine moći će da isplati investicije od nekoliko desetina hiljada evra – samo u zemlju.

„Jeste , toliko je platio jer nije ima izbora, morao je“, kaže Vladan Nešić, povrtar.

Da paradoks bude veći - samo zemljište u okolini Leskovca nije uopšte lako za obradu – isuviše je kiselo. Ipak, zahvaljući tehnologiji i sposobnim povrtarima na njemu ipak može da se uzgaja povrće.

„90% zemljišta u Leskovcu je kiselo mora da se radi kalcifikacija i đubrenje“,kaže Jelena Stojiljković, iz PSS Leskovac.

Izvo:Gde inevstirati-Jugmedia

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Hektar poljoprivrednog zemljišta u Leskovcu 110.000 evra

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Dec.2013

Čak 110.000 evra po hektaru za poljoprivedno zemljište u selu Donji Krajinci platio je jedan poljoprivrednik iz Leskovca ove jeseni.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.