Gimnazijalci na Dan škole prošetali Vlasotince kroz vekove

Izvor: juGmedia, 07.Dec.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazijalci na Dan škole prošetali Vlasotince kroz vekove

VLASOTINCE – Učenici i profesori obeležili su danas 54 godine rada Gimnazije „Stevan Jakovljević, šetajući svojim prikazima kroz pet vekova istorije Vlasotinca, od 1516. godine, kada se ono prvi put pominje u turskim popisnim knjigama kao selo Vlasoštince, do danas.

Programom pod nazivom „Hronika naše varoši“, na duhovit način predstavljeno je Vlasotince kroz vekove, onako kako ga je u svojim putopisima opisao Mita Rakić, kako ga je video vojvoda Živojin Mišić, opisao >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << vlasotinački novinar Nenad T. Popović 1934. godine u „Leskovačkom glasniku“ i doživela pesnikinja Mira Alečković.

Spojili su gimnazijalci sa svojim profesorima staro i novo, tradicionalno i moderno, skoro zaboravljeno i ono što se tek dogodilo.

Publiku su na zanimljiv i nostalgičan način prošetali kroz minule vekove i različite periode njegovog razvoja, dočaravajući njegovu posebnost na ovim prostorima.

Svečanosti su prisustvovali: predsednik oštine Zoran Todorović, zamenik predsednika Boško Stančić, direktori škola, vrtića, javnih ustanova i preduzeća.

Dobrodošlicu je poželeo direktor škole Živan Šušulić, koji je posebno pozdravio generaciju gimazijalaca koji su ove godine proslavili 50 godina mature i njihovog razrednog starešinu Petra Šušulića, tada mladog profesora fizičkog vaspitanja.

Direktor Šušulić je tom prilikom istakao da đaci i profesori istoriju školstva na ovim prostorima ispisuju nešto duže od 150 godina a da je prva generacija maturanata Gimnaziju „Stevan Jakovljević“ završila 1966. godine.

Gosti su, inače, imali priliku da vide i filmski zapis sa putovanja English cluba u Italiju. Program „Hronika naše varoši“ pripremili su profesori srpskog jezika i književnosti, muzičke kulture i informatike

Tradicionalno, i ove godine u dvorištu škole je zasađeno drvo generacije. Ovoga puta su pored gimnazijalaca, to učinile i generacije bivših đaka koje su ove godine proslavile 40 i 50 godina mature.

(Kraj)
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.