Izvor: JUGpress.com, 23.Feb.2023, 21:20

Evo šta sve u Leskovcu poskupljuje i zašto

LESKOVAC

Članovi Gradskog veća Grada Leskovca su na 74. sednici imali su pred sobom obiman Dnevni red sastavljen od 41. tačke. Na ovoj sednici je došlo do davanja saglasnosti na povećanje cena usluga raznih preduzeća, što je već danima najavljivano. Tako je data saglasnost JKP „Vodovod“ za uvođenje nove kategorije – cena prečišćavanja otpadnih voda na Centralnom postrojenju prečišćavanja otpadnih voda u Bogojevcu. Na osnovu ekonomskih pokazatelja prosečna cena >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prečišćavanja otpadnih voda iznosi 45,60 dinara po metru kubnom. Staniša Ristić, direktor JKP „Vodovoda“, podseća da je Leskovac jedan od retkih gradova u Srbiji koji će imati zaokružen sistem vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda.

„Zbog svega toga neophodno je uvesti novu tarifu „prečišćavanje otpadnih voda“ kako bi se obezbedio kontinuitet i stabilnost u poslovanju ovog preduzeća“.

Data je saglasnost i JKP „Komunalac“ za povećanje cena pogrebnih i dimničarskih usluga. Cena pomenutih usluga poslednji put je korigovana u aprilu 2015. godine. Ovim povećanjem cena usluga održanja groblja povećana je za 20%, donosno za površinu od jednog metra kvadratnog iznosi 7,76 dinara. I ostale pogrebne usluge (prevoz posmrtnih ostataka, iskop grobnog mesta, upotreba kapele, upotreba specijalnih kolica i zarade četiti kvalifikovana radnika) uvećana je za 20%, tako da će sada sahrana pokojnika koštati 8.234,23 dinara. Izvršena je i korekcija cena usluga ekshumacije leša od 1-5 godina i iznosi 20.502,10 dinara, a za 5-10 godina je 12.776,76 dinara.

Cena dimničarskih usluga povećana je za 25% i iznosi 36,35 dinara po dimnom kanalu. Vladimir Sinadinović, direktor, kaže da će i pored ovih povećanja ovo preduzeće imati najniže cene usluga kada su u pitanju gradovi slične veličine u Srbiji, ali će ovo povećanje doprineti nastavku finasijske stabilnosti i poslovanja preduzeća.

Firma „PVV“ je dostavila zahtev za povećanjem cena usluga za 22,6%, a poslednja korekcija izvršena je u junu 2018. godine. Cena sakupljanja i odvoz smeća po članu domaćinstva sada će biti 88,63 dinara, a cena deponovanja smeća 108,25 dinara. Jedinstvena komunalna usluga sakupljanja, odvoženja i deponovanje smeća cena se definiše kao zbirna i ona iznosi 196,90 dinara. Direktor Srboljub Nisić kaže da već svi znaju da su cene goriva, guma i ostalog materija znatno uvećane, te da se nada da ovo povećanje neće znatno opteretiti budžet građana.

Lokalnoj samoupravi se sa zahtevom za korekciju cena obratio i „Metropaking jug“ DOO Leskovac, a gradski većnici su dali odobrenje za povećanje cena pojedinih usluga korišćenja javnih parkirališta. Tako će ubuduće naknada za parkiranje u prvoj zoni za jedan sat iznositi 33 dinara (do sada je bilo 27, povećanje od 22,2%); naknada za parkiranje u drugoj zoni za jedan sat biće 27 dinara (do sada 22, povećanje 22,72%); univerzalna parking karta za deo biće 150 dinara (do sada 100, povećanje 50%); povlašćena parking karta za celodnevno parkiranje – jedan mesec za fizička lica (stanarska mesečna karta) biće 300 dinara (do sada 275, povećanje od 9%); rezervisano parking mesto za jedan mesec biće 5.000 dinara (do sada 3.600, povećanje 38,8%). U ostalom delu cenovnik je nepromenjen. Milica Ivković u ime „Metroparking juga“ ističe da su cene ovog preduzeća najjeftinije u Srbiji, te da nisu menjane za pojedine usluge od 2009. godine, ili od 2013. kada su smanjene cene za odnošenje nepropisno parkiranih vozila.

UTICAJ CENE TROŠKOVA ŠTAMPE NA PARKIRANJE

„Za to vreme najveće povećanje bilo je za troškove štampe koje su od 2009. godine povećani za preko 200%, kao i za cenu rada koja je preko 100%, a tu svakako treba dodati prevoz radnika, gorivo, ulje…“

JP „Gradska autobuska stanica Leskovac“ dobila je saglasnot za povećanje cena i tako je promenila cenovnik koji se primenjuje od decembra 2014. godine. Cena peronizacije autobusa međunarodnog prevoza sa dosadašnjih 392 dinara je povećana na 650, međumesnog saobraćaja sa 262 na 360, a gradsko-prigradskog saobraćaja sa 150 na 160 dinara.

Peronska karta za putnike i dalje ostaje 80 dinara. Mesečna perosnka karta imaće jedinstvenu vrednost od 300 dinara za ulazak na stanicu u periodu od meseca dana uz ranije kupljenu voznu kartu prevoznika. U ostalom delu cenovnik ostaje nepromenjen. Direktor Ivan Đorđević u obrazloženju je rekao da je ovo preduzeće u poslednjih pet godina uradilo sve što je moglo kako bi se stabilizovalo, ali da se došlo do zida i da se bez povećanja cena ne može zanoviti ciklus i da se vrše javni poslovi.

I JKP „Grdelica“ dobilo je odobrenje za povećanje cena održavanja mobilijara, dečijih igrališta i sportskih terena na teritoriji Leskovca, a poslednje povećanje cena ovih usluga bila je 2015. godine. Cene navedenih usluga sadrže 24 pozicije svrstane u šest grupa radova i to: zemljani radovi sa povećanjem od 25%, betonski 43,95%, montaže i rušenja sa prosečnih 27,81%, bravarski radovi sa prosečnih 92,29%, tesarsko-stolarski radovi sa prosečnih povećanjem od 53% i ostali radovi sa 82,8%. Ovo povećanje se praktično odnosi na cene koje se ispostavljaju Gradu Leskovcu. Direktor Bratisla Cvetković kaže da je cena gvožđa 2015. godine bila 40 dinara, a sada je 150, cena suve rezane građe 200 evra po metru kubnom, a da je sada 500…

„Uzimajući sve ovo u obzir bili smo morali smo da tražimo korekciju cena.“

3

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.