Dom zdravlja dobio kolor dopler

Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2016, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja dobio kolor dopler

LESKOVAC

Kolor dopler aparat, vrednosti 20.000 evra, leskovačkom Domu zdravlja donirala je kompanija „Zdravlje Aktavis“, za potrebe Službe za zdravstvenu zaštitu žena, odnosno ginekologije.

Zahvaljujući ovom aparatu Služba ginekologije moći će da obavlja mnogo precizniju dijagnostiku, kada je u pitanju otkivanje tumora, a aparat omogućava i praćenje trudoće i razvoj ploda, rečeno je danas.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Ljilja Vučković rekla je da je ovaj aparat „preko potreban službi“.

„U toku prošle godine obavljeno je preko 7.000 ultrazvučnih pregleda ginekoloških, ali i trudnica. Ovim savremenim aparatom znatno će biti pobošljana dijagnostika sumnjivih promena u ginekologiji, kao i praćenje trudnoće i razvoja ploda“ , rekla je ona.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da je , osim kolor doplera ova Služba nedavno nabavila i opremu za citologiju vrednu 35.000 evra, kao donaciju Ministarstva zdravlja.

U pitanju su digitalni mikroskopi koji će dodatno unaprediti rad ove Službe, naročito u oblasti ranog otkrivanja karcinoma grlića materice.

Na pitanje JUGpressa koji je aparat urgentno potreban Službi za zdravstvenu zaštitu žena, Vučković je odgovorila da je kolor dopler aparat bio apsolutni prioritet, ali da bi i te kako dobro došla bilo koja donacija, naročito EKG aparat, jer su mnogi aparati dotrajali i potrebno je zameniti ih novim.

Gradonačelnik i rukovodstvo Doma zdravlja i bolnice obišli su i Kabinet za citodijagnostiku, koji je takođe nedavno dobio novu opremu.

Zamenik direktora Doma zdravlja Časlav Nedeljković rekao je da se u kabinetu vrši bojenje najsavremenijim aparatima.

Trenutno su, od postojeća pet, aktivna tri mikroskopa, a biće aktivirana još dva.

-Tehnički smo zaokružili celu priču, ostalo je još da se dobije saglasnost Ministarstva za otvaranje tri nova radna mesta, vezano za citoskrining, obaviće se edukacija tih ljudi. Mi ćemo čitati aparate za čitavu južnu Srbiju i svi podaci će se slivati ovde. Očekujemo da u okviru skriniga bar za 15 posto smanjimo broj žena koje će obolevati od karcinoma grlića materice. Naše ekipe, počev od uzimanja brisa, rade već tri-četiri godine, i dobro su obučene, kao i lekari, za citoskrining i čitanje tih aparata. Zbog obima posla neće moći da rade i jedan i drugi posao, tako da će tri osobe raditi isključivo čitanje aparata, za šta će biti opremljena još jedna prostorija“ , rekao je Nedeljković.

U protekle četiri godine leskovačkom Domu zdravlja donirani su aparati u vrednosti od 600.000 evra. Inače, u Službi ginekologije godišnje se, prema statistici, obavi 1.680, a 3.800 uključujući Vučje i Grdelicu, pregleda po lekaru, ali se smatra da je taj broj znatno veći, obzirom da su tri ginekologa otišla u penziju, i da dolaze i pacijentikinje koje nemaju izabranog lekara.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Zdravlje Aktavis donirao nove aparate Donu zdravlja u Leskovcu

Izvor: JuznaSrbija.info, 26.Nov.2016, 11:07

Dom zdravlja u Leskovcu dobio je novi kolor dopler aparat, vredan 20.000 evra, koji je donirala kompanija Zdravlje Aktavis za potrebe Službe za zdravstvenu zaštitu žena...Zahvaljujući ovoj donaciji Služba ginekologije moći će da obavlja mnogo precizniju dijagnostiku kada je u pitanju otkrivanje...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.