Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene oktobarske nagrade u Leskovcu

Možda je to neki mladalački entuzijazam, možda buntovništvo, ali ja iskreno verujem da ovde ima potencijala i uslova za pokretanje biznisa, kaže za „Blic“ dr. nauka Vladimir Prokopović koji se odrekao svetske karijere da bi pokrenuo svoj biznis u Leskovcu.

Prokopović, koji je nedavno sa 27 godina doktorirao bimedicinski inženjering sa najboljim ocenama na Univerzitetu u nemačkom gradu Potsdamu, jedan je od dvadesetak dobitnika oktobarske nagrade, koja se tradicionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodeljuje na današnji dan, kada je 1994. godine Leskovac oslobođen od nacističkih okupatora.

„Naš Leskovac sam hvalio gde god sam bio u svetu, sa velikim entuzijazmom pričao o našem gradu, okolini, o junaštvu i dovitljivosti naših predaka, o preduzetničkom duhu predratnog Leskovca, kome su i moji preci doprineli. Međutim, ne možemo da živimo u istoroji, već je naša obaveza da privrednim razvojem, kulturom i obrazovanjem, Leskovac ponovo učinimo velikim, da stanemo rame uz rame s našim precima – ističe dr Prokopović koji je dobio oktobarsku medalju za izuzetna ostvarenja u oblasti biomedcine i za povratak u rodni grad.

On planira da zajedno sa iskusnijim timom u gradu na Veternici pokrene proizvodnju sredstava za industrijsko čišćenje.

„Radićemo konsalting i proizvodnju specijalnih sredstava. U Srbiji ima nekoliko proizviđača, ali su mnogo ozbiljnji strani proizvođači. Njima želimo da budemo konkurentni, s obzirom na znanje koje ja imam s jedne, i radno iskustvo ostatka tima s druge strane – objašnjava dobitnik Oktobarske nagrade, koji je u Berlinu 3,5 godine radio kao istraživač.

Oktobarsku medalju danas su dobili i kustosi Narodnog muzeja Mira Ninošević i Veroljub Trajković, dramaturg Željko Hubač, Leskovčanin koji živi u Beogradu, ogranak južnokorejske „Jure“ u Leskovcu za izuzetan doprinos u razvoju privrednog ambijenta i za humanost i društveno odgovorno ponašanje, leskovačko preduzeće „Jugprom“, kao i 11 rukometaša i još 7 posthumno njihovih drugova, kao najuspešnija generacija koja je sedamdesetih godina prošloga veka proslavila Leskovac kao rukometaški grad.

Sa po 100 hiljada dinara nagarađeno je troje najboljih studenata: Stefan Kitanović, Ivan Cvetković i Milena Stojanović, kao i hraniteljice Branislava Kocić i Slađana Cvetković.

Oktobarske pohvale je dobilo Narodno pozorište, novinari Dušan Stamneković i Danilo Kocić i posthumno direktor JP Toplana Nebojša Krstić i karkakturista i novinar Miodrag Veličković.

Nagrade koje je uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, dodeljene su na svečanoj sednici Skupštine grada u sali Narodnog pozorišta.

Pre ove svečanosti novčanin nagradama nagređeno je 220 najboljih učenika i studenata, za šta je iz leskovačke kase izdvojeno 6 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.