Mladalačko buntovništvo i vera u uspeh

Izvor: juGmedia, 11.Okt.2016, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladalačko buntovništvo i vera u uspeh

Oktobarske nagrade, pohavle i medlaje dobilo još dvadesetak zalsužnih Leskovčana

LESKOVAC – Možda je to neki mladalački entuzijazam, možda buntovništvo, ali ja iskreno verujem da ovde ima potencijala i uslova za pokretanje biznisa, kaže za „Jugmediu“ dr nauka Vladimir Prokopović koji se odrekao svetske karijere da bi pokrenuo svoj biznis u Leskovcu.

Prokopović, koji je nedavno sa 27 godina doktorirao bimedicinski inženjering sa najboljim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ocenama na Univerzitetu u nemačkom gradu Potsdamu, jedan je od dvadesetak dobitnika oktobarske nagrade, koja se tradicionalno dodeljuje na današnji dan, kada je 1944. godine Leskovac oslobođen od nacističkih okupatora.

Naš Leskovac sam hvalio gde god sam bio u svetu, sa velikim entuzijazmom pričao o našem gradu, okolini, o junaštvu i dovitljivosti naših predaka, o preduzetničkom duhu predratnog Leskovca, kome su i moji preci doprineli. Međutim, ne možemo da živimo u istoriji, već je naša obaveza da privrednim razvojem, kulturom i obrazovanjem, Leskovac ponovo učinimo velikim, da stanemo rame uz rame s našim precima – ističe dr Prokopović koji je dobio oktobarsku medalju za izuzetna ostvarenja u oblasti biomedcine i za povratak u rodni grad.

On planira da zajedno sa iskusnijim timom u gradu na Veternici pokrene proizvodnju sredstava za industrijsko čišćenje.

Radićemo konsalting i proizvodnju specijalnih sredstava. U Srbiji ima nekoliko proizviđača, ali su mnogo ozbiljnji strani proizvođači. Njima želimo da budemo konkurentni, s obzirom na znanje koje ja imam s jedne, i radno iskustvo ostatka tima s druge strane – objašnjava dobitnik Oktobarske nagrade, koji je u Berlinu 3,5 godine radio kao istraživač.

Oktobarsku medalju danas su dobili i kustosi Narodnog muzeja Mira Ninošević i Veroljub Trajković za izuzetna ostvarenja u muzejskoj delatnosti i nemerljiv doprinos u promociji i razvoju leskovačkog muzeja, koji se svrstava u vodeće ustanove oavkvog tipa u Srbiji. Dramaturg Željko Hubač, Leskovčanin koji živi u Beogradu, medalju je dobio za doprinos umetnosti kroz višestruko nagrađivane dramske tekstove u zemlji i inostranstvu i promociji Leskovca.

Predsednici opština Vlasotince i Medveđa, Zoran Todorović i Nebojša Arsić

Ogranak južnokorejske „Jure“ u Leskovcu medalju je dobio za izuzetan doprinos u razvoju privrednog ambijenta i za humanost i društveno odgovorno ponašanje, leskovačko preduzeće „Jugprom“ za izuzetan doprinos u razvoju privrednog ambijenta u Leskovcu i jačanje ekonomskih potencijala kroz uspešno poslovanje, a medaljama je nagrađeno i 11 rukometaša i još 7 posthumno njihovih drugova, kao najuspešnija generacija koja je sedamdesetih godina prošloga veka proslavila Leskovac kao rukometaški grad.

Troje najboljih studenata

Sa po 100 hiljada dinara nagarađeno je troje najboljih studenata: Stefan Kitanović, Ivan Cvetković i Milena Stojanović, kao i  hraniteljice Branislava Kocić koja brine o dvema devojkama sa daunovim sidromom i Slađana Cvetković, kroz čiju kuću je vaspitavano i odraslo mnogo dece.

Željko Hubač

Oktobarske pohvale je dobilo Narodno pozorište za doprinos i rezultate ostvarene u obalsti kulture, za afirmaciju pozorišne umetnoszlti u tradiciji dugoj 120 godina, i za promociju Leskovca.

Vlasnik Jug proma

Pohvale su dobili  i novinar, pisac i publicista danilo Kocić za izuzetan doprinos tokom sveukupnog novinarskog, književnog i publicističkog rada i promociju Leskovca i leskovačkih pisaca, kao i za izuzetan doprinos u proučavanju leskovačke književnosti i publicistike. I drugi naš kolega – DlDušan S. Stamenković dobio je Oktobarsku pohvalu za  izuzetan doprinos i dostignuća u oblasti sportskog novinarstva i afirmaciju grada Leskovca i leskovačkog sporta, te za doprinos sportke istorije Leskovca.

Rukometaši

Posthumno je Oktobrasku pohvalu dobio nedavno preminuli Nebojša Krstić, direktor JP Toplana, za izuzetan doprinos razvoju tog preduzeća, unapređenje sistema javnog sektora u Leskovcu postavljanjem standarda u organizovanju poslovanja kroz nesebično lično i profesionalno zalaganje, kao i karakturista, humorista i novinar Miodrag Veličković za doprinos u oblasti novinarstva i karikature i promociju grada Leskovca kroz bogato stvaralaštvo kojim je ostavio trag u svetskoj umetnosti. Nagrade su preuzele njihove udvice.

Predstavnik Jure

Nagrade koje je uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, dodeljene su na svečanoj sednici Skupštine grada u sali Narodnog pozorišta. Pre dodela odbornicima i mnogoborjnim gostima obratio se Cvetanović, koji je govorio o postignutim rezulatatima između dva oktobra i o daljim planovima. Njegov govor možete pogledati ovde.

Stanko Grujić

U ime dobitnika Oktobarskih pohvala, zahvalio se direktor Narodnog pozorišta Stanko Grujić, rekavši da je obnova zdanje talijinog hrama završena posle njegovog imenovanja, ali zalaganjem gradonačelnika Cvetanovića.

Veroljub Trajković i Mira Ninošević

U ime dobitka medalja zahvalio se dr Vladimir Prokopović i predstavnik Jure u Leskovcu Jong vu Nam, koji je na srpskom jeziku obećao da će u novoj fabrici biti primljeno još 700 radnika i da je društveno odgovorno ponašanje obaveza te firme, kao i Željko Hubač, koji je u emotivnom obraćanju govorio kako je kao usvojeno dete sa 7 godina postao Leskovčanin i svoju nagradu posvetio svom ocu Vili Hubaču i majci Žiži, koji nisu više među živima.

Branislava Kostić

U ime dobitnika novčanih nagrada govorila je hraniteljica Slađana Cvetković, nagrađena burnim aplauzom.

Glumci

Glumci mlađe generacije leskovačkog pozorišta kazivali su poemu „Moj zavičaj“ Tomislava N. Cvetkovića, profesori Muzičke škole otpevali su himnu, a Dragana Mitić, Nada Jovanović i Dragan Jovanović otpevali su Kamij Sen-San-Bolero.

Sednicom je rukovodio predsednik Skupštine Leskovca Aleksandar Đurović

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Oktobarska nagrada" mladom leskovačkom naučniku

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2016

Doktor nauka Vladimir Prokopović koji se odrekao svetske karijere da bi pokrenuo svoj biznis u Leskovcu, jedan je od dobitnika “Oktobarske nagrade”, najprestižnijeg priznanja koje se dodeljuje povodom Dana grada...On je dobio “Oktobarsku medalju” za izuzetna ostvarenja u oblasti biomedcine...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.