Dobijaju dve milijarde kada promene vlast

Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobijaju dve milijarde kada promene vlast

LESKOVAC - Čelnici leskovačkih odbora DS, G17 plus i SPS pregovarali su prekjuče u Beogradu o formiranju nove vlasti u ovom gradu sa potpredsednicima SPS i G17 plus Brankom Ružićem i Vericom Kalanović i zamenikom predsednik DS Dušanom Petrovićem. Dogovoreno je da Leskovac dobije dve milijarde dinara od Vlade Srbije i donatora za projekte koje su napravili DS i G17 plus. Čelnik leskovačkog SPS Živojin Stefanović, koji je prisustvovao sastanku, a ranije je tražio milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara da njegova stranka napusti koaliciju sa radikalima, demantuje te navode.

Slobodan Kocić i Slaviša Zlatanović, čelnici gradskih odbora DS i G17 plus u Leskovcu, saopštili su juče da se dan ranije u Beogradu razgovaralo o formiranju nove vladajuće koalicije sa SPS.

- Na sastanku je zaključeno da predstavnici tri stranke donesu predlog mera za izlazak iz krize u kojoj se grad Leskovac nalazi, ali gradski odbori DS i G17 već sada raspolažu predlogom konkretnih mera za koje postoji podrška Vlade Srbije i njime bi se u narednih godinu dana obezbedile dve milijarde dinara iz republičkog budžeta i donacija - navodi se u saopštenju, u kome se poziva i Stefanović da podrži te mere i da javnost o njima bude obaveštena na današnjoj zajedničkoj pres konferenciji.

Stefanović, međutim, negira navode iz tog saopštenja i u izjavi „Blicu” kaže da još nema dogovora o koaliciji.

- Ta konferencija me ne zanima i ništa nije tačno što stoji u saopštenju. Nije ni fer što su izašli u javnost sa informacijama o sastanku jer je dogovoreno da se ništa ne obelodanjuje. Što se tiče koalicije, o tome još ništa nije dogovoreno u vrhu moje stranke, kao ni na lokalu - kaže Stefanović.

U DS i G17 nisu hteli juče da daju dodatne informacije, ali nezvanično se ocenjuje da je vrh SPS prelomio po pitanju koalicije sa tim strankama u Leskovcu i da se na Stefanovića vrši veliki pritisak.

- Mi se iskreno nadamo da će Stefanović popustiti u interesu grada jer je evidentno da njegovi koalicioni partneri nemaju rešenje za grad koji sve dublje klizi ka finansijskom ponoru. Tražio je milijardu dinara za ulazak u koaliciju sa nama i to za vraćanje dugovanja, a mi predlažemo konkretne projekte za razvoj grada i to u duplom iznosu - kaže izvor „Blica” upućen u politička dešavanja u Leskovcu.

SPS je u koaliciji sa SRS, DSS, NS i SDP, a sedam odbornika socijalista i PUPS čine jezičak na vagi. Izvori „Blica” navode da je većinsko raspoloženje mlađih članova SPS bilo da se još u startu napravi koalicija sa DS i G17, ali da je prevladala tvrđa struja u lokalnom odboru, koju predvodi Stefanović. - Mi se nadamo da sada imamo većinu za novu koaliciju. Ne želimo nikakve promene u odboru, ni u vlasti. Stefanović bi i dalje obavljao funkciju predsednika OO SPS i funkciju predsednika Skupštine grada, ali ukoliko oni tvrdokorniji ostanu pri svom starom stavu, mi imamo i alternativna rešenja - tvrdi izvor „Blica” iz SPS.

U vladajućoj koaliciji juče je, saznajemo, vladao veliki nespokoj. Sastančilo se i traženi su načini i metode da se izigraju politički protivnici koji su se namerili na njihove fotelje. I pored više pokušaja, „Blic” nije uspeo da dobije komentar nove situacije od gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića (SRS).

Propala tri pokušaja smene vlasti

Prethodna tri pokušaja leskovačke opozicije da dođe na vlast završila su se neslavno, pa mnogi sumnjaju u uspeh četvrtog pokušaja. U G17 i DS se, međutim, ocenjuje da je ovo i ujedno najozbiljniji pokušaj.

- Uspeli smo da dođemo do vrhova stranaka i sada nema nazad - kaže sagovornik „Blica” blizak ovim strankama.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.