Devetnaest godina od raketeranje voza u Grdelici

Izvor: JUGpress.com, 12.Apr.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devetnaest godina od raketeranje voza u Grdelici

LESKOVAC-GRDELICA

Pored spomen obeležja kraj železničkog mosta u Grdelici komemorativnim skupom obeležena je 19. godina stradanja putnika u međunarodnom vozu koji je granatiran tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i Srbije 1999. godine.

Voz, koji je saobraćao na liniji Beograd-Niš-Skoplje, 12. aprila 1999. je pogođen u trenutku kada je prelazio preko mosta. Broj žrtva nije nikada tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << utvrđen, ali se pretpostavlja da je više od 50 putnika izgubilo život.

Vence na spomenik su položili rođaci i prijatelji poginulih, predstavnici Vojske Srbije, Jablaničkog okruga, Grada Leskovca, sindikata železnice, raznih udruženja, organizacija i političkih stranaka.

Vesna Brajović, izvršna direktorka za saobraćaj „Srbija voz“, rekla je danas da su mostovi oduvek bili objekti koji spaja, a ne razdvajaju ljude.

„Pre 19 godina ovde se odigrao događaj koji je razdvojio i neke naše nade i lepe događaje za budućnost naših kolega i naših sugrađana. Pre 19 godina ovde je avion NATO alijanse sa dva projektila pogodio putnički voz koji se nalazio na mostu. U njemu su bili putnici, bili su naši zaposleni i u tom trenutku su zaustavljeni njihovi životi, njihove nade i zasutavljeno je naše pravo da budemo s njima, da radimo s njima, da živimo s njima, da budemo prijatelji s njima… U tom trenutku smo mi shvatili da postoje neki zločini koji nemaju ljudsko lice, koji su tu samo radi sebe i zato je naša obaveza da se sećamo tih naših sugrađana i kolega i da ne dozvolimo da oni budu kolateralna šteta, da budu negde skrajnuti…“

U ime „Infrastrukture železnica Srbije“ obratio se Milan Šegan koji je rekao da samo na ovom mestu proleće nema asocijaciju na rađanje i simbol života, nego simboliku tuge, patnje i večite boli.

„I dan danas postavljamo pitanja na koje nemamo odgovor „Zašto?“ i „Zbog čega?“? Ko je dao nekom pravo, slobodu i takvu moć da se na najsuroviji način poigrava ljudskim sudbinama i da zavija tolike porodice u crno? Moramo se nadati da će porodice nastradalih dati bar neki odgovor, a da će krivci za ovaj surovi zločin biti privedeni pravdi. Neko ko ne zna tužnu priču ovog mosta, kada ga pogleda ovako obnovljenog, ne može ni da pretpostavi da je to mesto gde je u jednom trenutku ugašen najveći broj ljudskih života tokom NATO bombardovanja. On je dokaz da ljudska ruka može poraviti i sagraditi gotovo sve materijalno što se zamisli, ali isto tako ljudska ruka može uništiti sve, čak i ono najvrednije, ljudski život. Svi nedužni stradalnici ostavili su nam u amanet da ih se sećamo i da ne dozvolimo da se ikad ikome njihova sudbina ponovi.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da,  iako je prošlo 19 godina, sćanje na te dane nikada neće proći.

„Neće proći sećanje da smo tada besomučno bombardovani 78 dana, da je poginulo oko 2500 ljudi i povređeno oko 30.000. Tada je bačeno skoro 500.000 projektila i skoro 40.000 kasetnih bombi sa namerom da se ubijaju naši vojnici, policajci, civili, naša zemlja. Odajući počast nastradalima pokazujemo da ih nikada nećemo zaboraviti, kao ni da nećemo zaboraviti nepravdu nanetu našem narodu i našoj zemlji. Neki su možda oprostili, neki možda nisu, ali u jedno sam siguran – dok smo živi zaboraviti nećemo!“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Zaborav ne sme da prekrije stradale u Reljanu (FOTO)

Izvor: OkRadio.rs, 13.Apr.2018, 14:30

Vranje - U selu Reljan kod Preševa polaganjem venaca i cveća u petak je obeležena 19. godišnjica pogibije sedmorice pripadnika 78. Motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije. Pre 19 godina, 15. aprila 1999. godine, od dejstva NATO avijacije, poginuli su: vojnik Slobodan Mirković, vojni...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.