Izvor: JUGpress.com, 07.Nov.2019, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li glasaš slobodno u Leskovcu?

LESKOVAC

U susret redovnim parlamentarnim izborima nameće se pregršt pitanja i javljaju brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima, smatraju u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju. Neka od tih pitanja su: Može li gradonačelnik koristiti službeni automobil za odlazak na stranački miting? Šta je funkcionerska kampanja? Kako prepoznati prikriveno emitovanje predizbornog programa? Koja je prava adresa za prijavu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izbornih nepravilnosti?

To je i razlog što su pokrenute ulične akcije „Izbori – od A do Š“ tokom koje aktivisti Nacionalne koalicije za decentralizaciju razgovarali sa građanima i građankama na platou ispred Robne kuće u Leskovcu.

„Pitanje koje je, međutim, nama u fokusu jeste – da li građani Srbije glasaju slobodno?“ Marija Marinković, koordinatorka odnosa sa javnošću NKD,

„Mi želimo da građane ne vreme informišemo o tome koje su sve izborne nepravilnosti, jer na proleće nas očekuju redovniu izbori. Nepravilnosti se ne dešavaju samo tokom izbornog dana, nego i tokom kampanje, ali i pre početka zvanične kampanje. Građane smo zamolili da učestvuju u jednoj igrici koja je u stvari vid ankete, na pitanje da li glasaju slobodno. Dosadašnje iskustvo nam govori da građani smatraju da glasaju slobodno, ali i da znaju da ima pritisaka na birače, naročito na one koji rade u budžetskim i javnim institucijama, pa tbog posla ne mogu da glasaju po svojoj savesti. Od nepravilnosti najčešće se javlja funkcionerska kampanja, kad npr. lokalni funkcioneri zloupotrebljavaju resurse u cilju politčke partije, kada lekari i tehničari iz Doma zdravlja idu po selima u vidu promocije partije i mere pritisak, šećer u krvi… Uočljiva je i neravnopravnost političkih aktera u medijima ili se javlja favorizovanje određene opcije.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.