Crnogorski mediji tvrde : Grit i kontaminirano zemljište iz brodogradilišta Bijela  idu na deponuju u Leskovac??!!

Izvor: JUGpress.com, 04.Maj.2018, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski mediji tvrde : Grit i kontaminirano zemljište iz brodogradilišta Bijela idu na deponuju u Leskovac??!!

LESKOVAC-HERCEG NOVI

Transport više od 109.000 tona opasnog materijala – grita i kontaminiranog zemljišta iz Brodogradilišta Bijela kod Herceg Novog bi mogao da stigne do Leskovca, tvrde crnogorski mediji.

Tvrde da je reč o materijalu veoma štetnom po životnu sredinu zbog čega su Svetska banka, kao i druge organizacije uključene u taj posao, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << propisale specifične mere transporta.

Na drugi po redu tender za transport grita iz Crne Gore stiglo je sedam ponuda kompanija iz Grčke, Austrije, Francuske, Turske i Italije ali nijedan iz Crne Gore.

Mediji pisu da su sve ove kompanije navele da bi opasni otpad skladištiti u nekim drugim državama.

Tako je, recimo, francuska kompanija Valgo u ponudi navela da će, ukoliko pobedi na tenderu, grit transportovati u Španiju od koje je dobila dozvolu za to.

Prvim , neuspelim, tenderom , koji je bio raspisan u februaru prošle godine,  bilo je precizirano da se otpad može eksportovati samo pomorskim putem.

Kažu da je razlog za to što je takav način transporta ne samo jeftiniji, već i manje opasan po okolinu.

Nakon javne rasprave, organizovane u avgustu 2017. godine, dozvoljeno je da se ovaj, prema oceni stručnjaka, kancerogeni materijal iz Crne Gore može transportovati i železnicom, ali i kamionima.

Mediji navode da su “ignorisana upozorenja stručne javnosti da je ovaj način transporta i skuplji i veoma opasan po životnu sredinu”.

Predstavnici nekih nevladinih organizacija, kao i stručnjaci za saobraćaj, protive se eventualnom transportu grita drumskim putem a kao argument protiv te opcije, osim nesporne opasnosti po okolinu, navode i podatak da je za transport putevima potrebno da se angažuje 4.240 kamiona po 25 tona.

To bi, tvrde protivnici tog rešenja, dodatno opteretilo puteve u Crnoj Gori i ugrozilo saobraćaj.

Drugi tender raspisan je u junu 2017. godine, ponude su otvorene u oktobru, ali još nije objavljeno koja kompanija je dobila posao i gde će grit završiti.

Mediji prenose i da , prema njihovim saznanjima,  za dobijanje ovog posla konkurisala je i jedna austrijska firma koja posluje na srpskom tržištu, što , kažu, “navodi na zaključak da bi otpad iz Bijele mogao da završi i na nekoj od deponija u Srbiji.

Neki od medija tvrde da bi to mogla biti deponija kod Leskovca.

U Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije, međutim, tvrde da nisu dali saglasnost za to.

” Naše ministarstvo nije dalo nikakvu odobrenje za uvoz opasnog otpada iz Crne Gore. Uvoz tog otpada u Srbiji je zabranjen”, ovako su na pitanje beogradskog Danasa, koji se takodje bavio ovom temom , da li je tačno da je jednoj kompaniji iz Austrije, koja je dostavila ponudu, odobreno skladištenje grita na regionalnoj deponiji u Leskovcu, odgovoreno iz Službe za komunikacije i odnose s javnošću Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije.

Informaciju da je Vlada Srbije dala saglasnost da se grit skladišti kod Leskovca objavili su neki crnogorski mediji.

Direktor PWW-a u Leskovcu Srdjan Nisić je za JUGpress rekao da ta kompanija “Ne učestvuje na tenderu za Bijelu”.

Na pitanje da li se to odnosi i na moguće skladištenje otpada ,koji bi, možda, transportovala drga foirma, nismo dobili odgovor.

Da li to znači da crnogorski mediji nemaju dobre informacije kada leskovačku deponiju označavaju kao moguće mesto za odlaganje tog opasnog otpada, saznaće se, svakako, vrlo brzo.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Kancerogeni otpad iz Crne Gore se ne skladišti u Leskovcu!

Izvor: juGmedia, 05.Maj.2018, 15:02

Nagađanja kojima se crnogorski mediji mesecima bave su klasična podmetanja, neistina i laž, kaže za Jugmediu Srđan Nisić, direktor komunalnog preduzeća PWW Leskovac, čija je centrala u Austriji...Mediji susedne nam države spekulišu da bi 109.000 tona opasnog materijala, uglavnom  grita i kontaminiranog...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.