Izvor: JUGpress.com, 07.Feb.2024, 09:23

Čija je zgrada Privredne komore u Leskovcu i kako je SPS uknjižio deo

LESKOVAC

Čija je zgrada Regionalne privredne komore u Leskovcu, ko ima pravo da je prodaje i kako je SPS uknjižio deo na svoje ime, pitali smo Živojina Stefanovića, nekadašnjeg predsednika Gradskog odbora SPS, sada odbornika u Skupštini grada.

JUGpress: Tvrdite da Privredna komora Srbije ne može prodati deo zgrade u kojoj se nalazi Regionalna privredna komora?

ŽS: Mislim da je to >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sraman i nezakonit potez. Nisam mogao da dobijem papire iz Katastra po kom osnovu je Privredna komora upisana kao vlasnik ili korisnik. Privredna komora Leskovca ka regionalna je imala svojstvo pravnog lica. Sada jedino svojstvo pravnog lica ima Privredna komora Srbije. Ko je ovlastio direktora komore Leskovca Jovića da prodaje zgradu i po kom osnovu je vlasništvo 2/3 upisano na Privrednu komoru regije, pa posle na Privrednu komoru Srbije. Koliko ja znam, a dosta pamtim, ta zgrada je završavana 50-ih godina i investitor te zgrade je bio Zadružni savez sreza Leskovac, ali sreza Leskovac, bez vranjskog kraja. Predsednik tog Zadružnog saveza, po papirima koje sam imao video svojevrermeno, je bio pokojni milorad Veljković, kasnije i predsednik opštine Leskovac. To je bilo veme Saveza komunista i Komunističke partije i tu su se useljavale sve društveno-političke organizacije. Čak sam i ja u periodu od 1966.-1968. godine kao predsednik omladine Leskovca imao prostorije u toj zgradi. Tu je bio i sreski i opštinski komitet partije, Savez boraca, Socijalistički savez, Pokret gorana, Zadružni savez… Kako sada da odjedanput da sve te organizacije više ne postoje i nigde nema papira, barem ja ne mogu da dođem do njega, po kom osnovu.

Na jednom mestu sam video da je 17 kancelarija upisano na Privrednu komoru na osnovu ugovora o kupoprodaji. Neka neko pokaže taj kupoprodajni ugovor. Koliko ja znam, svojevremeno, kada smo delili tu zgradu ugovorom ili sporazumom o načinu korišćenja bili su Zadružni savez, Privredna komora i Socijalistička partija Srbije. Svi smo imali po jednu trećinu, a veliku salu smo takođe svi koristili po trećinu i ona se tako i vodi. Po kom osnovu je Privredna komora sada upisala dve trećine? Nemam taj dokument. Oni su navodno imali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između komore i Zadružnog saveza, da bi inače tadašnji predsednik Zadružnog saveza, inače Surduličanin, primao dve godine platu. Ja sam tada tom direktoru, kada sam ga sreo, rekao da će Socijalistička partija Srbije da mu daje platu, dajte nama tu trećinu zgrade… Znači, tu je sve pitanje zakonitosti osnove po kojoj smo svi mi upisivani kao vlasnici.

Zemljište je društvena svojina, mi možemo biti samo korisnici, konverzija nije još uvek izvršena. U knjigama se i dalje vodi kao društvena svojina, a mi samo imamo pravi korišćenja. Čak i da se izvrši prodaja ne može prodavac dela vlasništva ili suvlasništva na dve trećine da proda bez saglasnosti ostalih suvlasnbika ili sukorisnika. Neka nađu i predstavnike Pokreta gorana, i dalje se vodi na njih, a oni su, koliko ja znam, ugašeni, ne postoje više kao organizcaija, kao pravno lice ili subjekt. Pogotovo, čak i ovi moji iz partije, ja sam bio upisao SPS Leskovca, a sada odjednom vidim da je to Socijalistička partija Srbije, i rekli su mi ovi gore iz partije da je došao novi zakon i da ne može biti više pravnih lica, nego samo jedno pravno lice. Čak i one prostorije, u čijoj sam izgradnji i ja učestvovao, nadograđen je deo gde je bio parking servis, zakup naplaćuje SPS u Beogradu. Zato mislim da je ova prodaja nezakonita i zašto da tako bogat Beograd, sav novac je u Beogradu, od siromašnog Leskovca uzima, a ako ostane prodaja Privredne komore, novac će ići na ime Privredne komore Srbije. Umesto da nam daju, oni nam uzimaju.

JUGpress: Po kom osnovu je SPS upisao taj prostor na sebe?

ŽS: Upisano je po osnovu korišćenja. Pre toga je tu bila omladina i Savez komunista, a s obzirom na to da smo mi kao Socijalsitička partija Srbije sledbenici Saveza komunista, samim tim smo po tom osnovu ostvarili.

JUGpress: To piše u knjigama?

ŽS: Ne piše nigde Savez komunista, piše Privredna komora, Pokret Gorana i SPS.

I ja molim gospodu iz Katastra da nam da dokumenta po kom osnovu smo svi mi upisani, da nam da pravni akt. Promena vlasništva nad nekretninama ne može da bude bez pravno valjanog i overenog ugovora kod suda ili sada kod notara. Da vidimo ta doumenta, a onda ću da se svima izvinim ako sam pričao gluposti. Ja znam da su izvodi iz Katastra pretpostavljena tačnost. Zato se uvek traži neki dokument iz suda ili od notara. Ranije, kad je bilo avionsko snimanje u Leskovcu, pa su neki pogrešno zaboli tablu na među, pa je bilo presnimavanja, itd… Zato je to pretpostavljena tačnost i ond ase utvrđuje činjenično stanje preko odgovarajućeg organa, odnosno suda. Iznenađuje me inertnost leskovačke uprave, pre svega Odeljenja za imovinske odnose u upravi grada, tamo je Miloš Cvetanović, on bi morao da se malo zainteresuje u vezi zaštite imovine Grada Leskovca. Ovde treba vratiti svojinu gradu, pa da grad njome raspolaže. Ima tamo puno kancelarije, mogu sve društvene organizacije da se tamo smeste, da ne plaćaju zakup po drugim zgradama… (kraj) LJS/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.