Boban iz sela kraj Leskovca je radio na njivi, mučio se, a onda mu je SINULA IDEJA: Sada se o njegovoj metodi CEO SVET RASPITUJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 19:53

Boban iz sela kraj Leskovca je radio na njivi, mučio se, a onda mu je SINULA IDEJA: Sada se o njegovoj metodi CEO SVET RASPITUJE

Sušara obavlja pola posla.

U sada već svetski poznatom selu na jugu Srbije blizu Leskovca, fasade kuća krasi crvenom bojom jedna od najlepših paprika koja se uzgaja samo na ovom području, a to je lokošnički pehar, obeležje sela za koje se ceo svet raspituje i sela koje se baš zbog te paprike "nizače" našlo i u serijalu Nacionalne geografije.

Sedmočlana porodica Kocić po količini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kvalitetu jedna je od najboljih u selu Donja Lokošnica. Iako postoji tradicionalan način za sušenje paprika od se prave zacini za jelo, Boban Kocić glava porodice, dosetio se da olakša nizanje paprika i osmislio sušaru koja već odradi pola posla.

- Ja sam četvrta generacija koja se bavi uzgojem paprika. Gajimo na površini od jednog hektara i 16 ari, imamo i plastenike, krastavce i još mnogo toga. Ova sušara je naša investicija. Plasman ove godine nije loš, dolaze nam i Bugari - priča Boban.

Ovu sušaru napravio je sa svojim prijateljem, a kako on tvrdi za Jugmediu, ipak je sušara lakši način, jer tu nema nizanja, ali priznaje da nije zapostavio tradicionalan način.

- Na ova sita ovde stavimo papriku i direktno ide u sušaru - objašnjava.

Na 17. po redu manifestaciji "Dani paprike", pitali smo Jovu Ničića od koliko godina se bavi uzgojem paprike, budući da se tim poslom bavi 90 posto meštana, a on je kazao je da od kako zna za sebe. Zapravo je sa četiri godine prvi put ušao medju paprike sa svojom porodicom da bi pomagao.

- Uzgajamo industijsku, nizaču, reckavu i još mnogo vrsta paprika. Kod nas je najbolja proizvodnja mlevene i gruvane paprike. Ako je jače sunce paprici je dovoljno mesec dana da bude spremna za mlevenje - odao je Ničić ponosno.

Sav ushićen i srećan zbog ove manifestacije, ali ponajviše zbog prepoznatljivosti njihovog brenda u svetu, Ničić je ispričao prošlogodišnje iskustvo i kako je prodaja tekla.

- Nema gde nismo poznati po paprici. Prošle godine su bili Japanci, Kinezi, Holanđani, Belgijanci i Poljaci, sad sam video ove godine i Ukrajince - kazao je i dodao da iz celog sveta ljudi dolaze da posete ovo selo.

Skromno se pohvalio da ova paprika nigde nije mogla u svetu da uspe, kazao je da je ovo podneblje koje oni imaju najbolje za papriku. Ipak, postoji izuzetak.

- U okolini Sombora, ne znam tačno da preciziram gde, čuo sam da se proizvodi sličnog kvaliteta - ističe Ničić i zaključuje uz smešak da su oni u svetu broj jedan.

Uprkos svojoj skromnosti, selo Lokošnica, nesporno je, postalo je globalno poznato po svom crvenom blagu – paprici, koja krasi fasade kuća ovog idiličnog mesta, a činjenica da je ovo crveno selo u svetu broj jedan. Ostavljamo vama, čitaocima, da to proverite.

Izvor: Srbija Danas/Jugmedia/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.