Izvor: JUGpress.com, 23.Apr.2021, 08:51

Bespovratna podrška za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija. Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume, kažu u ministarstvu.

Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo da dobije bespovratno je 25.000 evra dok će >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Za ove namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva do kraja godine. Ono što je dodatni kvalitet ovog projekta je to što će gazdinstva pored bespovratnih sredstava imati i kreditnu podršku uz minimalno sopstveno učešće. Na ovaj način biće postignut i dodatni vid kontrole jer će sredstva biti dostupna samo za one čija ideja ima perspektivu u daljem razvoju što će procenjivati u resornom Ministarstvu ali i u bankama koje će odobravati kredite, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Prvi poziv je upravo objavljen dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Sredstva će biti plasirana kroz šemu 50-40-10 odnosno korisnici će moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije dok će 40 % finansirati iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta a svega 10% sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće.

Ono što je dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje već će novac trošiti po unapred odobrenom projektu. Ovaj novi način podrške u poljoprivredi pružaće mogućnost poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj ali prema uslovima koji se predstavljaju pred njih. Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu ka životnoj sredini, dodaje se u sasopštenju.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a.

Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra. U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće 3 godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara, saopštilo je to ministarstvo.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podsticaji za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća – kako se prijaviti

Izvor: RTS, 23.Apr.2021

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji sa Svetskom bankom započelo realizaciju "Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji", čija je svrha finansijska podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima. Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo dobiti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.