BUJICE ODNELE PUTEVE, OŠTETILE MOSTOVE... Katastrofa u ovom delu Srbije - proglašena VANREDNA SITUACIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2023, 20:46

BUJICE ODNELE PUTEVE, OŠTETILE MOSTOVE... Katastrofa u ovom delu Srbije - proglašena VANREDNA SITUACIJA

Najkritičnija situacija je u zoni vodotokova, u selima Karan, Lunovo selo i Bjelotići.

U pet užičkih mesnih zajednica u Lužničkoj dolini Gradski štab proglasio je vanrednu situaciju zbog izlivanja reke Lužnice koja je poplavila kuće i imanja i grada koji je oštetio poljoprivredne kulture.

Reka se povukla u korito i od jutros situacija je bolja, sledi procena štete.

Olujno nevreme, kiša i grad pogodili su više delova Srbije, čačanski, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << leskovački, požarevački i užički kraj.

Nevreme koje je pogodilo užički kraj iza sebe je ostavilo pravu katastrofu. Vodena bujica odnela je skoro sve puteve, a ovakvo stanje ne pamte ni najstriji meštni.

Nadležne ekipe od juče su na terenu i pokušavaju da osposobe alternativne putne pravce, kako stanovnici ne bi bili odsečeni od sveta.

- Pogledajte polje, pogledajte maline, jagode, sve je to bilo zasađeno, krompir, sve je uništeno - kaže Milovan Milić iz Lunovog Sela.

Slobodan Tanović iz Bjelotića kaže da su, osim infrastrukture, poljoprivredna zemljišta zatrpana ilom i kamenjem.

 Najkritičnija situacija je u zoni vodotokova, u selima Karan, Lunovo selo i Bjelotići.

- Došlo je do oštećenja tri mosta, a od juče se radi na osposobljavanju alternativnih putnih pravaca.

 Šteta napravljena na putnoj infrastrukturi je ogromna, a ovakva katastrofa nije bila ni 2014. godine.

Za samo pola sata, reka Lužnica je porasla dva metra, a vodena bujica nosila je sve pred sobom.

Ekipe su sve vreme na terenu, juče je obezbeđen jedan alternativni putni pravac za meštani a drugi za minimalnu prohodnost, danas radimo da se to dodatno obezbedi.

Zbog obimnih padavina koje su juče zadesile teritoriju grada Čačka kao i granične gradove i opštine, došlo je do izlivanja vodotokova drugog reda, kazao je načelnik štaba za vanredne situacije grada Čačka Bratislav Zečević.

Radi se i na čišćenju putnih pravaca na kojima je došlo do obrušavanja zemljišta - izjavio je za RINU Zoran Militarov iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

- Na tri mesta izlila se Bresnička reka u MZ Katrga, Loznička reka na više lokacija u delu iznad magistralnog puta.

Reka Lupnjača bila je na granici izlivanja kod magistralnog puta ali brzom intervencijom JKP 'Vodovod' i Civilne zaštite problem je otklonjenčka, vatsrogasno - spasilačkom jedinicom i komunalnom milicijom - kazao je Zečević.

Prema podacima koje je prikupio situacioni centar grada Čačka do 20 časova nije bilo dojava da je voda ušla u stambene objekte.

 Većih problema bilo je na magistralnom putu kod manastira Vavedenje kao i na gradskom području gde odvodi površinskih voda nisu bili u stanju da prihvate ovu količinu vode.

Bilo je nekoliko crpljenja vode iz dvorišta kao i iz podrumskih prostorija. Danas nastavljamo sa sanacijom terena - rekao je Zečević.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.