Uzleteli zbog Zvezdanog tržišta

Izvor: B92, 15.Jan.2021, 17:21

Uzleteli zbog "Zvezdanog tržišta"

Akcije Lenova, listirane na Hongkoškoj berzi, uzletele su danas za više od 15 posto.

Do toga je došlo nakon što je taj kineski proizvođač računara najavio da planira uvršćenje akcija na tržištu kapitala u Šangaju.

Akcije Lenovo trgovale su za 9,30 hongkonških dolara (oko 12 američkih dolara), što je porast od 15,5 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju u utorak, izveštava CNBC.

Lenovo je saopštilo juče da je podneo zahtev Hongkonškoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berzi da izdaju takozvane kineske depozitarne potvrde (CDR) na platformi za nauku i tehnološke inovacije Šangajske berze, koju polupalno nazivaju Zvezdano tržište (Star Market).

Potvrde CDR omogućavaju investitorima iz kontinentalne Kine da kupuju akcije inkorporiranih nekineskih kompanija, i slične su američkim depozitarnim potvrdama (ADR) koji omogućavaju trgovanje akcijama neameričkih kompanija na berzama u SAD. One i tehnički nisu akcije, već predstavljaju udeo u kapitalu preduzeća.

Šangajsko "Zvezdano tržište" pokrenuto je 2019. godine s ciljem privlačenja inovativnih tehnoloških kompanija po ublaženim pravilima uvrštavanja u odnosu na druge akcije. U decembru prošle godine, Star Market je zabeležio ulazak 200-te kompanije na to tržište.
Pogledaj vesti o: Lenovo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.