Lenovo ipak neće instalirati problematični program Superfish

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lenovo ipak neće instalirati problematični program Superfish

Kineska kompanija Lenovo, najveći svetski proizvođač PC računara, prestaće sa fabričkim instaliranjem problematičnog softvera.

Naime, stručnjaci za cyber sigurnost softver, kog je napravila kompanija Superfish, označili su kao zarazan i podložan napadima hakera koji bi mogli naštetiti korisniku.

Program je napadao veze i ulaze prema globalnoj mreži koje su potom hakeri otimali i iskorišćavali.

Korisnici su u junu počeli da šalju prijave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i žalbe jer je program Superfish konstantno izbacivao reklame i ponašao se kao klasični adware. Kompanija Lenovo se našla u nezgodnoj poziciji jer je tada optužena da je ranjivi program sa reklamama instalirala namerno.

Čelnici Lenova su stoga odlučili u januaru prestati sa instaliranjem spornog softvera koji se još u decembru mogao naći na nekoliko tipova notebooka.

foto: flickr.com/Cory M. Granier

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.