VICE: Konoplja u Srbiji na recept i šta sa njom

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VICE: Konoplja u Srbiji na recept i šta sa njom

Kako je internet otvorio novo polje za ljudski aktivizam, već neko vreme se vrti tema legalizacije marihuane.

“Trenutno su veće šanse da se Mars čokoladica proglasi nacionalnim jelom, nego da se ljudima dozvoli da slobodno duvaju”, piše Uroš Dimitrijević.

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe je sasvim druga priča. Prvo treba razjasniti da to ne znači da ćete, ukoliko dođe do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << legalizacije u medicinske svrhe, moći da od lekara opšte prakse dobijete recept za džoint koji ćete podići u najbližoj apoteci i ispušiti na klupici ispred. Ne radi se uopšte o marihuani u tom agregatnom stanju, već o kanabisovom ulju za koje je dokazano da pozitivno deluje prilikom lečenja raznih oboljenja. U Holandiji je legalizovana proizvodnja ulja od konoplje koje se može nabaviti uz recept i konzumirati prema propisanoj terapiji. Svaki pokušaj unošenja ovog ulja u Srbiju smatra se, logično, ilegalnim.

Više o ovoj temi pročitajte na Vice.com.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.