Izvor: B92, 02.Sep.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušena kuća oko koje traje spor

Beograd -- Nakon što je odbila zahtev za legalizaciju, opština Zvezdara je srušila porodici Kostovski kuću oko koje se već spore sa investitorom.

Opština Zvezdara je srušila kuću porodice Kostovski, jer je, kako navode, sagrađena bez dozvole, a zahtev za legalizaciju je odbijen.

Porodica Kostovski je u decembru dospela u žižu javnosti, kada je investitor sa kojim su hteli da raskinu ugovor poslao privatno obezbeđenje da ih na silu iseli.

Ulica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stanka Vraza bila je tokom čitavog dana pod blokadom. Brigada interventne policije, kola Hitne pomoći, vatrogasci, inspektori opštine Zvezdara, okupili su se zbog rušenja kuće porodice Kostovski.

Nataša Kostovski kaže da će njena porodica, posle rušenja kuće, ostati na ulici.

"Ne znam šta ćemo sad. Ostajemo na ulici. Oni su krenuli da ruše kuću, roditelji su u policiji, ja sam ovde napolju. Ne znam stvarno gde. Pokušavala sam mnogima da se obratim, očigledno niko nije imao sluha za problem”, kaže ona.

"Opština nije izrazila dobru volju. Iako je donji deo kuće legalan, oni ruše i to. Predmet za legalizaciju uredno je predat 2003. za taj gornji objekat, predmet je u Sekretarijatu uredno zaveden. Oni meni naprečac donose odluku da ruše kuću”, navodi Nataša Kostovski.

Šefica Odeljenja za inspekcijske poslove opštine Zvezdara Svetlana Brujić-Marković, tvrdi da je sve po zakonu, te da je ovo peti pokušaj rušenje kuće.

"Prosto, objekat koji postoji je odbijen od legalizacije. Postoji pravosnažno rešenje legalizacije koje je dostavljeno inspekciji i po službenoj dužnosti inspekcija na tako dostavljeno rešenje vodi postupak, donosi se rešenje o uklanjanju objekta, zaključak o dozvoli izvršenja, to je sve završeno i sad se sprovodi izvršenje”, navodi ona.

U kuću porodice Kostovski u decembru je upala grupa maskiranih ljudi koji su na silu pokušali da ih isele, a koje je poslao investitor Zoran Trifunović.

Kostovski su potpisali ugovor o ustupanju zemljišta investitoru Trifunoviću, ali su, kako tvrde, zbog nepoštovanja ugovora, odustali od posla.

Trifunović je bio uhapšen zbog organizovanja napada na porodicu Kostovski. Nataša Kostovski kaže da spor sa investitorom još traje.

"A što se tih ugovora tiče, to je inače u Prvom sudu, i to je u sporu. Ja ne znam stvarno”, kaže ona.

Svetlana Brujić-Marković navodi da rušenje objekata nije ni u kakvoj vezi sa problemima koje Kostovski imaju sa investitorom.

"Mi to sve znamo, ali to su njihove međusobne ugovorne obaveze, na koje su sami pristali. Znamo da imaju neki sudski spor, ali to sve skupa ne utiče na naše sprovođenje izvršenja. Mi prosto radimo, vodimo upravni postupak po dokumentima koji su pravosnažni”, kaže ona.

Trifunović je sklopio ugovore i sa još dve porodice čije su kuće bile pored kuće Kosotovskih. One su tražile da se Trifunoviću što pre omogući gradnja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opština srušila kuću koja je predmet spora

Izvor: Blic, 03.Sep.2010, 01:34

Nakon što je odbila zahtev za legalizaciju, opština Zvezdara je srušila porodici Kostovski kuću oko koje se već spore sa investitorom. U Opštini navode da je sagrađena bez dozvole i da je zahtev za legalizaciju odbijen...Porodica Kostovski je u decembru dospela u žižu javnosti, kada je investitor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.