Poziv gradjanima da podnesu zahteve za legalizaciju

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv gradjanima da podnesu zahteve za legalizaciju

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je sve vlasnike nelegalno sagradjenih objekata da do 11. marta podnesu zahtev za njihovu legalizaciju, jer neće biti produženja tog roka.

On je naglasio da će vlasnici nelegalizovanih objekata, koji do tog roka ne podnesu zahtev za legalizaciju, ubuduće morati da plaćaju duplo veći porez na imovinu za taj objekat.

Obilazeći Sekretarijat za poslove legalizacije objekata, zajedno sa gradonačelnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Beograda Draganom Djilasom, Dulić je novinarima rekao da se procenjuje da je u Srbiji u ovom trenutku oko 85 do 90 odsto gradjana predalo zahtev za legalizaciju objekata.

Ministar je istakao da se nakon podnošenja zahteva za legalizaciju ulazi u višemesečnu ili višegodišnju proceduru i dodao da će sav novac od legalizacije objekata biti uložen u izgradnju infrastrukture u Srbiji.

"U vladinoj proceduri je izmena zakona koja reguliše porez na imovinu, a sa ministarstvom finansija je dogovoreno da će se nelegalni objekti, koji nisu prijavljeni za legalizaciju, do njihovog rušenja oporezivati duplom stopom,"rekao je Dulić.

Ministar je istakao da će po završetku legalizacije Srbija biti pravno uredjena i "da će svako moći da zna šta poseduje i da bude siguran da će njegovu kuću njegovo dete da nasledi, kao i da ako želi svoju kući stavi pod hipoteku i slično."

Dulić je pozvao i vlasnike seoskih objekata da podnesu zahteve za legalizaciju, jer će to moći da učine za samo nekoliko hiljada dinara.

On je upozorio predstavnike opštinskih i gradskih uprava i nadležne inspektore da strogo kontrolišu da nelegalne gradnje u Srbiji više ne bude, jer neće biti ponovne legalizacije objekata, istakavši da je svaki od tih novih objekata kandidat za rušenje.

Djilas je istakao da se procenjuje da će broj prijavljenih objekata za legalizaciju na teritoriji Beegrada biti viši od 150.000 i dodao da će skupština grada na sledećoj martovskoj sednici doneti sve neophodne propise za proces legalizacije.

On je dodao da će sva sredstava koja se budu prikupila legalizacijom biti usmerena na izgradnju infrastrukture i da će Sekretarijat za legalizaciju imati ukupno oko 90 radnika, uključujući i 30 mladih ljudi sa evidencije Nacionalne službe za zapošljevanje.

Gradski sekretar za legalizaciju Predrag Vučić ukazao je da je taj sekretarijat dobro opremljen za posao legalizacije.

On je izrazio očekivanje da će u naredne tri godine uspeti da reše toliki broj slučajeva da će taj sekretarijat prerasti u neki drugi organizacioni oblik.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.