Legalizacija objekata
Legalizacija objekata

Ovim se zakonom uređuju uslovi, početak i način ozakonjenja projekata i objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi, način i postupak izdavanja rešenja o ozakonjenju, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Novi zakon o ozakonjenju stupili su na snagu, i kako su najavili predstavnici vlasti krenulo se i sa praksom na terenu. Cilj je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, kako bi se konačno znalo šta je čije u Srbiji.
Ovim zakonskim rešenjem, koje je pružilo šansu građanima kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podvlači se da novih rokova neće biti. Predmet ozakonjenja su sva zdanja za koja su podneti zahtevi za legalizaciju, ali i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju važećih propisa, a izgrađeni su tokom 2014. godine kada je završeno satelitsko snimanje Srbije.

Ako je ranije podnet zahtev za legalizaciju i dokumentacija, po važećem zakonu plaća se samo taksa, i to do sto kvadrata 5.000 dinara, do 200 kvadrata je cena 15.000, do 300 kvadrata je 20.000 dinara, a više do 300 kvadrata cena je 50.000 dinara. Legalizacija jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole i odobrenja za izgradnju, u skladu sa propisima kojima nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, i odobrenja za izgradnju. Ako nisu podneti zahtev za legalizaciju i dokumentacija, zgrada će biti propisana i biće doneto rešenje o rušenju, što će u situaciji kad investitor nije poznat dati mogućnost da se ozakoni svaki stan u zgradi. Ako nije podnet zahtev za legalizaciju potreban je i izveštaj o zatečenom stanju objekta i prostorija, dokaz o pravu svojine i plaćena taksa u navedenom iznosu. Ako zgrada ima građevinsku a nema upotrebnu dozvolu da li zgrada sa stanovima može da se upiše u katastar prema ovom zakonu. Ako zgrada ima izdatu građevinsku dozvolu od koje nije odstupljeno, onda se na takav objekat ne primenjuje ovaj zakon već se upotrebna dozvola nabavlja u redovnom postupku.

Da bi ozakonio svoju kuću i stan, garažu ili lokal, vlasnik treba da dostavi sudu dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem ili objektom. To može biti: pravosnažna sudska presuda, ugovor o prenosu prava korišćenja, ugovor o kupovini objekata. Ugovor o suinvestiranju izgradnje zdanja, Pravosnažno rešenje o nasleđivanju.
Oni koji nemaju dokaz o vlasništvu, a godinama žive u objektima moći će da ih ozakone ukoliko dostave dokaz da su savesni korisnici, plaćeni računi za struju, komunalije, plaćen porez.

Kao dokaz vlasnici mogu da prilože i obavezujuću izjavu da žive u tim prostorijama, legalizacija objekata biće završena do kraja 2016. godine, i sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole nakon stupanja zakona na snagu, jer ima primera gde su neki nastavili sa gradnjom to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa zakonom biće ozakonjeno i legalizovano.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: OkRadio.rs, 14.Feb.2017, 10:19

VRANJE: 18 objekata na spisku za RUŠENJE

VRANJE: 18 objekata na spisku za RUŠENJE

Gradska uprava Vranje sastavila je spisak za uklanjanje nezakonito sagrađenih objekata, na kome se nalazi 18 stavki, saznaje OK Radio. Radi se o privatnim građevinama, koji ne mogu da budu ozakonjeni prema važećim propisima i mahom su to pomoćni objekti, kaže za OK Radio zamenik načelnika Gradske uprave Stojanče Bogdanović.   Prema nalazima komisije...

Detaljnije >>


Izvor: SandzakPress.net, 12.Feb.2017, 15:42

BDZ Sandžaka – Vlast nepotrebno opterećuje građane

BDZ Sandžaka – Vlast nepotrebno opterećuje građane

Novi Pazar – Legalizacija objekata ili, kako kažu iz BDZ Sandžaka, permanentno maltretiranje građana u situaciji kad su napravili određene objekte. Građani s prijavama išli prema poreskoj upravi i nadležnim službama. Sad BDZ upozorava da će uskoro poreske uprave slati prijavu za plaćanje poreza za te kuće koje još neće biti ni legalizirane. U procesu legalizacije objekata...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Feb.2017

Ubrzano ozakonjenje objekata u Ivanjici

Ubrzano ozakonjenje objekata u Ivanjici

Četiri ekipe geodetskih stručnjaka intenzivno rade na ozakonjenju objekata na teritoriji opštine Ivanjica. Prioritet su bespravno izgrađeni stambeni i poslovni objekti čiji su vlasnici ranije podneli zahteve za njihovu legalizaciju.. Za stambene objekte na čitavoj teritoriji opštine do 100 kvadrata površine, biće potrebno izdvojiti 5.000 dinara. Za neto površinu od 100-200 metara kvadratnih taksa je 15.000 dinara. Ukoliko imate kuću površine između 200 i 300 kvadrata...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 05.Feb.2017, 12:08

Mihajlović: Do sada popisano 650.000 objekata, a legalizovano 50.000

Mihajlović: Do sada popisano 650.000 objekata, a legalizovano 50.000

BEOOGRAD - Na pitanje kako se odvija proces legalizacije objekata Mihajlović je istakla da je do sada popisano 650.000 objekata, a legalizovano 50.000. ``Plan je da se popis nelegalnih gradjevina završi za dve godine i zato je lokalnim...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 03.Feb.2017, 13:27

Raspored legalizacija objekata u niškim selima

Raspored legalizacija objekata u niškim selima

Vlasnici koji do sada nisu legalizovali svoje objekte to mogu da urade u opštinama Crveni Krst, Medijana, Niška Banja, Pantelej i Palilula i to radnim danima sve do 28. februara, ali i u selima i u mesnim kancelarijama po propisanom rasporedu za dežurstva.  . Popis objekata za legalizaciju se danas obavalja u selima Vlaški put, Vlase, Mramorski potok, Suvi do, Donja Studena, Paljina i Miljakovac...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 03.Feb.2017

Legalizacija kuće od 200m2 - 30.000 RSD

Legalizacija kuće od 200m2 - 30.000 RSD

Beograd -- Na teritoriji Kruševca popisano je oko 5.000 nelegalno izgrađenih objekata, a taj posao treba da bude završen do marta, rečeno je u Gradskoj upravi Kruševac.. Procena je da u Kruševcu ima oko 20.000 nelegalnih objekata. Načelnik Gradske uprave Kruševac Ivan Anđelić rekao je agenciji Beta da je na popisu nelegalno izgrađenih objekata od donošenja zakona o ozakonjenju krajem 2015. godine, najpre radilo pet popisnih grupa, a da ih sada ima 32.

Detaljnije >>

Izvor: RadioCity.rs, 29.Jan.2017, 22:14

Popis nelegalno sagrađenih objekata u Nišu

Popis nelegalno sagrađenih objekata u Nišu

Do 1. marta građani Niša koji u zakonskom roku nisu podneli zahtev za ozakonjenje objekata, moći će to da učine prema utvrđenom rasporedu. Prijava se odnosi na vlasnike onih objekata koji nikada ranije nisu podnosili zahtev za legalizaciju, a moći će da ih podnesu u Upravama Gradskih opština, Centru za preduzetništvo, u mesnim kancelarijama na gradskom području kao i u naseljima na selu. U velikoj Sali Skupštine Grada Niša predstavnici ministarstva Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture...

Detaljnije >>