„Odluka Sinoda Carigradske patrijaršije predstavlja legalizaciju raskola“

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Odluka Sinoda Carigradske patrijaršije predstavlja legalizaciju raskola“

 
Odluka Sinoda Carigradske patrijaršije predstavlja legalizaciju raskola, saopštio je u četvrtak Aleksandar Volkov, portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila.


Sinod Carigradske patrijaršije je doneo katastrofalnu odluku za sebe i za svetsko pravoslavlje i prešao crvenu liniju, naveo je portparol ruskog patrijarha. 


Komentarišući odluku Carigrada da skine anatemu s poglavara nekanonske crkve u Ukrajini, on je rekao da je "apsurdnost dejstava te vrste potpuno očigledna".


Prema njegovim rečima, Sinod Ruske pravoslavne crkve oceniće dejstva Carigradske patrijaršije 15. oktobra u Belorusiji.


„Konačnu ocenu svega što je usvojeno danas daće Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji će se okupiti na zasedanju u Minsku u ponedeljak. I upravo će stalni i privremeni članovi Svetog sinoda, pod upravom svetog patrijarha Kirila, oceniti objektivno, maksimalno duboko i u potpunosti sva ta dejstva i odluke koje je danas doneo Carigrad“, rekao je Volkov.


Kanonska crkva u Ukrajini — moguće anatemisanje Vartolomeja


Ukrajinska pravoslavna crkva smatra da je odluka Carigrada u vezi s ukrajinskom pravoslavnom crkvom duboko neprijateljski čin, saopštio je portparol UPC. 


Prema njegovim rečima, UPC ne isključuje mogućnost anatemisanja Vartolomeja i odricanja od njega nakon dobijanja zvanične odluke Carigrada.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Legalizacija,   Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Peskov: Država ne može da se meša u međucrkveni dijalog

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018

Kremlj sa posebnom pažnjom prati temu autokefalnosti u Ukrajini, ali država ne može da se meša u međucrkveni dijalog, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.. . „Svetovna vlast Rusije ne može da se meša u međucrkveni dijalog. Ona to nikada nije radila i neće to raditi ni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.