Novi zakon o legalizaciji u pripremi: Svi objekti izgrađeni do 2015. godine automatski se upisuju u katastar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 12:08

Novi zakon o legalizaciji u pripremi: Svi objekti izgrađeni do 2015. godine automatski se upisuju u katastar

Novi zakon o legalizaciji, koji je u pripremi, trebalo bi da konačno reši problem čak "dva miliona" bespravnih objekata, pišu Novosti.

Najvažniji je da će iz procesa ozakonjenja biti izbačeni uslovi koji su dosad najviše komplikovali proceduru. To su, kako "Novosti" nezvanično saznaju, preskupi projekti izvedenog stanja i definisanje minimuma rešenih imovinskih prava.

Ukoliko ovaj pokušaj uspe, svi će biti na dobitku. Građani će dobiti veću vrednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvadrata, moći će njima da trguju, a bruto društveni proizvod će porasti za sedam odsto.

Najvažnija stavka je da se novim zakonom svi objekti izgrađeni do 2015. godine automatski upišu u katastar, ali još nije precizirano kolike će biti takse za vlasnike nekretnina i hoće li svi dobiti potpuno čiste papire.

Ipak, traži se model u kojem će biti ispunjen minimum urbanističkih uslova neophodnih da se izbegne urbanistički haos.

Pisci novih propisa, prema našim saznanjima, posebno će voditi računa da institucije koje su kočile prethodne zakone budu, ako je moguće, potpuno izbačene iz odlučivanja. To se odnosi i na mogućnost da pojedini činovnici zahtevaju usluge ili traže mito od podnosilaca zahteva.

Kada je pravni osnov u pitanju, najlakše će do upisa u katastar ući ljudi koji su gradili na zemlji koja je upisana na njihova imena.

Kako "Novosti" saznaju, biće razrađeni modeli kako će prava ostvarivati oni koji su gradili na državnom ili na zemljištu koje je u vlasništvu nekog drugog lica. U suštini, za legalizaciju će biti potreban overen ugovor o vlasništvu nad zemljištem.
Pogledaj vesti o: Legalizacija,   Legalizacija objekata

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta bi mogao da donese novi Zakon o legalizaciji?

Izvor: Kamatica.com, 27.Jul.2021

Novi zakon o legalizaciji, koji je u pripremi, trebalo bi da konačno reši problem čak dva miliona bespravnih objekata..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.