Ilić: Vlada neće dozvoli eksploataciju nikla u Srbiji

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Vlada neće dozvoli eksploataciju nikla u Srbiji

Velimir Ilić izjavio je danas da je planirano da proces legalizacije objekata bude završen za oko tri godine.

BEOGRAD – Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da je priroda u Srbiji već dovoljno upropašćena termoelektranama i da vlada neće dozvoliti eksploataciju nikla u našoj zemlji.

Ministar je kazao da ne dolazi u obzir eksploatacija nikla na Mokroj Gori, zatim u srcu Šumadije - u okolini Aranđelovca i Topole i drugim delovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije.

„Nećemo dozvoliti bilo šta bez velikih garancija i zajedničkog stava države i saglasnosti određenih lokalnih sredina, koje u ovom slučaju ne prihvataju bilo kakve investicije (za iskorišćavanje nikla)”, istakao je Ilić odgovarajući na pitanje novinara.

On je naglasio da je veliki protivnik te ideje, jer je „Srbija dovoljno upropašćena eksploatacijom uglja, gde nije vršena rekultivacija”.

„Moramo milisliti na našu životnu okolinu i kao narod treba da budemo zdravi”, rekao je ministar dodajući da za eksploataciju nikla sada nema ni para, kao i da vlada o tome nije ni razgovarala.

To, prema njegovim rečima, ne bi bilo u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koje treba da ispoštujemo.

Ilić je kazao da „termolektrane kod nas više zagađuju životnu sredinu nego nuklearne elektrane, jer nemaju filtere i sve ono što je neophodno, zbog čega na primer u Obrenovcu dosta ljudi boluje od karcinoma.

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević demantovao je u petak sve medijske napise i glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je navodno opasna po život i zdravlje ljudi.

Bačević je rekao, na konferenciji za novinare, da se u našoj zemlji tek obavljaju geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla.

On je istakao da i ukoliko bi došlo do eksploatacije nikla u Srbiji to bi bile čiste tehnologije, u skladu sa svim važećim ekološkim i drugim zakonima.

----------------------------------

Ilić: Oko tri godine potrebno za legalizaciju

BEOGRAD –Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da je planirano da proces legalizacije objekata bude završen za oko tri godine.

Ilić je za RTS rekao da je želja da svih 700.000 objekata bude upisano u katastar nepokretnosti, ali je dodao i da su to tražili EU i „određene institucije”.

Legalizacija objekata počeće početkom 2013. godine, rekao je Ilić i dodao da će koštati do 100 evra u zavisnosti od objekta uz priloženu skicu objekta i potvrdu na koga se taj objekat vodi.

Ilić je naveo da svi koji su podneli zahtev za legalizaciju neće morati to ponovo da rade ali i da će se „rušiti ono što mora da se ruši”.

Agencije

objavljeno: 24.09.2012
Pogledaj vesti o: Legalizacija,   Legalizacija objekata

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Legazacija će koštati do 100 evra

Izvor: Kurir, 24.Sep.2012

Legalizacija objekata počeće početkom 2013. godine, a koštaće do 100 evra u zavisnosti od objekta..BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da je planirano da proces legalizacije objekata bude završen za oko tri godine...Ilić je rekao da je želja da svih 700.000...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.