Beograd, u opštine se seli više od 180.000 predmeta za legalizaciju

Izvor: RTS, 06.Nov.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd, u opštine se seli više od 180.000 predmeta za legalizaciju

Do roka koji je postavljen za završetak legalizacije ostale su još četiri godine. Od januara će taj posao raditi opštine. Imaju li ljude koji će se time baviti ili će morati da zapošljavaju? Za koga su četiri godine mnogo, a za koga malo?
Stanovnici Borče gde je po nekim procenama čak 80 odsto objekata građeno bez dozvole, za odluku da opštine od prvog januara sprovode legalizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da će im to skratiti put do šaltera, ali da će tek kada počne primena videti da li će se predmeti rešavati brže.

Stanovnici tog naselja kažu da im se godinama najavljuje legalizacija ali da mnogi nisu uspeli da legalizuju objekte.
U Beogradu će opštinama biti vraćeno više od 180.000 predmeta za legalizaciju. Najviše posla biće za službe Opštune Palilula koja ima najviše nelegalnih objekta. Tu su još i Zemun, Zvezdara, Čukarica i Voždovac u kojima treba legalizovati između 37.000 i 39.000 objekata.
"Oko 78  odsto prelazi u nadležnost gradskih i prigradskih opština. U praksi gradskih to je 400 metara kvadratnih bruto i prigradskih 3.000 metara kvadratnih bruto. Sve dok to ne pređe na nadležnost gradskih i prigradskih opština predmeti se rešavaju u Sekretarijatu za ozakonjene objekata", naveo je Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za ozakonjenje.
Prigradskim opštinama biće lakše da organizuju posao jer su i do sada legalizovale objekte do 800 kvadratnih metara.
U Sekretarijatu za ozakonjenje kažu da je nelegalne gradnje, ipak, manje od kada je zabranjen promet stanova bez dozvola i njihovo priključivanje na vodovodnu i elektromrežu i drugu infrastrukturu i od kada se protiv tih investitora pokreću krivični postuci. Oni koji su gradili bez dozvole posle 2015. nadaju se da će novim izmenama zakona dobiti priliku da legalizuju svoje objekte.
"Svako ko je gradio posle roka, a imao je mogućnost da legalizuje, osuđen je na čekanje. Ne postoji inicijativa Grada Beograda niti imamo informacije da se pokreće novi postupak izmene ili donošenja novog zakona. Sada kad imamo 100 odsto pokrivenost i svako ima mogućnost da dobije dozvolu zašto bi tolerisali nelegalnu gradnju, a ako bi tolerisali šta će nam onda redovna procedura tj. građevinska dozvola", upitao je Stajić. 
Nadležni očekuju da će dodatno oporezivanje objekata bez dozvole, koje će početi od 2023. godine uticati na vlasnike da ih legalizuju. Za četiri godine, od donošenja novog zakona, legalizovano je oko 30.000 objekata u Beogradu. Ako se više ništa ne bude ilegalno gradilo, ostaje još 230.000 - za četiri godine.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.