PA: Nelegalno 19.000 pomoćnih objekata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Nelegalno 19.000 pomoćnih objekata

Legalizacija pomoćnih objekata Jana Pavelu koštaće više od 5.000 dinara koliko iznosi propisana taksa jer će morati da seče deo ambara. Iako je objekat sazidan do ograde koja tu stoji već 60 godina, novim satelitskim merenjem ustanovljeno je da 40 santimetara ulazi u komšijsku parcelu i ne može da se legalzuje dok se ne skrati.

"Odsekao sam gore metalnu konstrukciju, beton isekao, ovih dana sečem zid i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za nedelju dana bi trebalo da bude gotovo. Onda pozivam geometre da provere da li sam se dovoljno pomerio, doplatiću sigurno jedno 5.000 njihov izlazak ponovo", kaže Jan Pavela.

U Pančevu je evidentirano blizu 19 hiljada nelegalnih pomoćnih objekata. Neki od vlasnika kažu da će ih njihova legalizacija koštati kao da legalizuju kuću.

"Mislim da sada nije vreme jer dosta ljudi je bez posla, nemaju primanja, a država traži da se to legalizuje. Nije to samo 5.000, treba da izađe geometar da premeri, da se uknjiži i mislim da će to biti ipet puta više", žali se Martin Marko.

"Sirotinja je sazidala tamo neku šupicu i to jedva i sada treba još 5.000 da doda da bi to legalizovala. Krajnje diskutabilno je sve to, a opet treba već znati koliko objekata ima sazidano, šta je legalno šta nije", kaže Mihajlo Kalmar.

U Gradskoj upravi smatraju da taksa od 5.000 dinara nije velika, pogotovo ako je plaćaju oni koji imaju i po sedam, osam pomoćnih objekata na parceli.

"Licima koja imaju više pomoćnih objekata na istoj parceli taksu za ozakonjenje naplaćujemo u iznosu od 5.000 dinara bez obzira na broj pomoćnih objekata. To je iz razloga što se u praksi dešava da jedno lice ima jedan pomoćni objekat od 50 kvadrata, a drugo više pomoćnih malih od pet do deset kvadrata i ne bi bilo pravedno da to lice za svaki taj mali objekat plaća 5.000 dinara taksu", objašnava pomoćnik gradonačelnika Petar Komnenić.

Građevinska inspekcija na području grada Pančeva popisala je blizu 35 hiljada nelegalnih stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Inspekcijskim rešenjima na postupak ozakonjenja do sada je upućeno oko dve hiljade. Od novembra 2015. godine doneto je svega 1.350 rešenja o ozakonjenju.

U Gradskoj upravi kažu da posao usporavaju i stranke koje moraju dostaviti tehničku dokumentaciju, a to košta i mnogi odugovlače. U međuvremenu je na poslovima legalizacije angažovano još desetak ljudi, pa ovde očekuju da će se postupak ozakonjenja ubrzati i završiti u narednih nekoliko godina.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.