Teroristi ubili 5 policajaca u Kumanovu, Srbija ojačala granicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2015, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristi ubili 5 policajaca u Kumanovu, Srbija ojačala granicu

Pet pripadnika policije poginulo je, a više od 30 je povređeno, broj poginulih civila još nije poznat, a akcija nažalost i dalje traje, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. Kako javlja Vanja Đurić, novinarka Radio - televizije Vojvodine koja se nalazi na licu mesta, do 21 sat se pucalo na više lokacija sa vremena na vreme. Veliki broj Albanaca u koloni automobila i 12 autobusa, svi sa kumanovskim registracijama, prelazi danas popodne na prelazu Preševo iz Makedonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiju. U pogranični pojas sa Makedonijom, zbog oružanih incidenata u toj zemlji, upućene su dodatne policijske snage, saznaje Tanjug u vrhu MUP-a.

“Žrtava na strani terorista ima, ali ne znamo njihov tačan broj”, rekla je ona kasno večeras na konferenciji za novinare.

Trojica poginulih su identifikovana, dok imena preostale dvojice poginulih policajaca nisu još saopštena jer, kako je objasnila, u toku je kontakt sa njihovim porodicama.

Jankuloska je navela i da je 30 policajaca ranjeno, od kojih su šestorica povređena pri "čišćenju terena" posle 21 sat, nakon što se jedna veća grupa napadača predala policiji.

"Svi do jednog su se borili protiv izuzetno opasne terorističke organizacije, koja je ogromna pretnja vlasti, ali i miru i bezbednosti za sve građane Makedonije", kazala je ministarka. Makedonski mediji javili su da ima mrtvih i među pripadnicima terorističke grupe, ali za sad nema preciznih informacija o broju žrtava u toj grupi, niti o njihovom identitetu.

Kako navode lokalni mediji, u Kumanovu je trenutno mirno i više se ne čuje ni sporadična pucnjava. Ulice su puste, a još tokom dana zatvorene su sve radnje u gradu.

Koliko je grupa bila opasna pokazuje i to što su, kako je kazala, čitavih 16 sati pružali otpor.

“Otpor većeg dela grupe je slomljen posle 18 časova i veliki broj njih se predao”, rekla je Jankulovska, ali je istakla da je deo terorista nastavio da pruža otpor.

Prema njenim rečima, situacija na terenu je veoma rizična, na šta ukazuje i to da je u poslednjih sat vremena povređena još šetorica pripadnika policije.

Na pitanja novinara, Jankulovska je odgovorila da je u grupi bilo i makedonskih državljana, kao i državljana jedne susedne zemlje, ali nije rekla koje.

Ona je dodala i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima informaciju koliko je dugo grupa bila u Makedoniji, ali da u ovom trenutku to neće izneti u javnost.

Jankulovska je rekla i da ne može da iznese detalje o političkim ciljevima grupe, kao ni da li su njeni pripadnici imali uniforme ili neka obeležja.

Upitana o eventualnoj povezanosti ovih sukoba s političkom situacijom u Makedoniji i tri meseca dugom kampanjom nelegalnog prisluškivanja razgovora zvaničnika vlade, ministarka je odgovorila da su događaji u Kumanovu previše ozbiljni da bi bili zloupotrebljeni za političke poene.

"Pozivam sve političke faktore da shvate situaciju i uzdrže se od dodatnih provokacija koje mogu da dovedu do daljih eskalacija", poručila je Jankulovska.

Jankulovska je, takođe, odbacila spekulacije mesija da se makedonska policija povukla s nekih granica ili strateških pozicija.

Skopska Alsat TV prenosi da je uništena i poslednja grupa od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

U akciji makedonske policije protiv grupe od 70 terorista ranjeno je 20 policajaca i civila, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju.

Albanski mediji preneli su saopštenje takozvane Oslobodilačke nacionalne armije koja je preuzela odgovornost za napade u Kumanovu, tvrdeći da vojska i policija "terorišu civile" i najavila još žešće napade na bezbednosne snage Makedonije.

Teroristička grupa je imala za cilj napad na strateške objekte u Kumanovu.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković, koji je i poslanik u Sobranju, ocenio je u izjavi FoNetu da je situacija u Kumanovu večeras "krhka".

"Stanovništvo je u svojim kućama i čeka dalji razvoj događaja", rekao je Stoilković, uz konstataciju da u toku večeri ne čuje pucnjava na ulicama Kumanova.

Različite informacije

Agencija MIA javlja i da je jedna kolovozna traka bulevara Treća makedonska udarna brigada i dalje zatvorena za saobraćaj, a da se u ostalim delovima grada saobraćaj obavlja normalno. I skopski list ''Večer'' objavio je na svom sajtu da je akcija koja je trajala od ranih jutarnjih sati završena nešto posle 18 časova.

Međutim, u nedostatku zvanične potvrde, deo makedonskih medija različito informiše javnost, javljajući da u kumanovskom Divljem naselju, koje je bilo meta naoružane grupe, još sporadično ođekuju pucnji iz vatrenog oružja.

Skopski portal Telegraf i Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku javili su večeras da je dvadeset povređenih u danasnjoj akciji prebačeno helikopterima i vozilima hitne pomoći u skopske bolnice “Osmi septembar” i “Sveti Naum Ohridski”.

Pojedini stanovnici Kumanova sa skepsom komentarišu današnje incidene.

Slobodna Evropa navodi svedočenje grupe građana koji nisu želeli da se predstave, ali tvrde da je reč o montaži “million posto”.

Za to optužuju premijera Gruevskog koji se nije oglašavao povodom događanja u rejonu Kumanova.

Uvereni su, kažu da je reč o montaži, kao što je bila montirana I nedavna priča o grupi od 40 Albanaca koji su okupirali karauli u selu Gošince nadomak Kumanova.

“Nema šansi da tamo (u Divljem naselju) ima 50 duša, nema šansi”, tvrde oni i dodaju da “sve liči na predstavu.

“Evo ja sam Albanac, evo oni su Makedonci i pijemo kafu ovde od sabajle”, kaže jedan žitelj iz ulice koja je poznata kao Mini market.

S druge strane prištinski i albanski mediji javljaju večeras da je lider Demokratske unije za integraciju, manje članice vladajuće koalicije u Makedoniji, pobegao iz zemlje, posle sukoba u Kumanovu.

Prištinski Ekspres, međuitm, negira te navode i tvrdi, pozivajući se izvore iz Ahmetijeve DUI, da je lider te stranke u Makedoniji i da će čekati razgovore sa međunarodnim predstavnicima.

Ahmeti, koji je rođen u jednom selu nadomak Kičeva, oglasio se danas apelom stanovništvu da zadrže hladnokrvnost I da ne nasedaju na provokacije.

Ahmeti je poručio I da su ciljevi strateški ciljevi njegove stranke jasni - evroatlantske integracija I saradnja sa SAD, ted a bilo kakva destabilizacija nije u interesu ni Albanaca u Makedoniji, ni na Kosovu, a ni u, kako je rekao, “preševskoj dolini”.

Od petorice poginulih policajaca, trojica iz tetovsko-gostivarskog regiona su identifikovana - Žarko Kuzmanovski (32) iz sela Brvenica, Sašo Samoilovski (32) iz Tetova, i Nenad Serafimovski (28) iz sela Zubovce.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov prekinuo je posetu Moskvi, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U kratkom obraćanju novinarima portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski je rekao da su policajci u Kumanovu bili napadnuti snajperima i artiljerijskim oružjem jutros oko 5.00 sati, posle čega je MUP počeo oružanu akciju razbijanja oružane grupe za koju su dobili saznanja da se stacionirala u kućama u delu Kumanova koji se zove "Divlje naselje".

"Grupa je ušla ilegalno u Makedoniju iz susedne države i preko svojih pomoćnika se pritajila spremajući terorističke napade. Locirani su u nekoliko kuća u kumanovskom 'Divljem naselju'. Radi se o dobro naoružanoj i obučenoj grupi za borbu u ovakvim uslovima", rekao je Kotevski, a prenose mediji u Skoplju.

Kotevski je rekao da je policija naišla na žestok otpor pri pokušaju hapšenja pripadnika te grupe, koji su policiju napali bombama i automatskim oružjem.

Mediji: Policija pomaže evakuaciju stanovništva

Građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol se evakuišu, a u toku je i vanredna sednica Skupštine opštine.

Put ka ova dva naselja je blokiran, zapaljene su dve škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuišu i uglavnom odlaze kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Građani se kreću pešice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je reč o porodicama sa decom i starijim ljudima.

Iz ovih naselja se, kako se navodi, i dalje čuje povremena rafalna paljba.

Misija OEBS u Makedoniji pozvala je građane na hladnokrvnost.

Šefica te misije u Skoplju Marijana Berec je izjavila za makedonske medije da je trenutno najvažnija bezbednost lokalnog stanovništva.

"U stalnom smo kontaktu sa vlastima i poručujemo svim građanima i političkim partijama da ostanu mirni. Najvažnije je da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi dovela do novog nasilja", rekla je ona.

Nezvanično, makedonski mediji pišu da nema slobodnih bolničkih kreveta u Kumanovu i da se pacijenti šalju kućama na lečenje.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se sednica Saveta za bezbednost.

Kumanovo je višenacionalni grad u kome pored Makedonaca živi i veliki broj Albanaca i Srba a graniči se sa Srbijom kod opštine Preševo.

U međuvremenu, ambasada SAD u Skoplju je izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i civila.

Iz tog diplomatskog predstavništva i iz Delegacije EU u Skoplju su saopštili da pažljivo i sa zabrinutošću prate razvoj događaja na terenu, te da su u neprekidnom kontaktu sa predstavnicima vlasti i političkim partijama.

TV Nova je, međutim, javila da građani iz kumanovskih naselja gde još traju sukobi beže ka gradu.

Događaj u Kumanovu osudilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a MIP Albanije saopštio je da sa zabrinutošću prati događaje u Makedoniji.

U saopštenju se osuđuje nasilje, a sukobljene strana pozivaju na smirenje.

U međuvremenu, prištinski list "Ekspres" je objavio, pozivajući se na izvore u Kumanovu, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.



Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, "diktatora" Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

Potpredsednica skupštine Kosova iz ovog pokreta, Aida Derguti je rekla da su ujutru "napadnuti Albanci u Makedoniji, kao nekada, kada je srpska policija je napala Albance na Kosovu" i poručila makedonskim vlastima.

"Nemojte da nas terate da sedam miliona Albanaca, krenemo praznih ruku i da ne bude više te države", poručila je Dergutijeva.

Premijer Gruevski i lider vladajuće VMRO-DPMNE, čiju ostavku, opozicija traži poslednjih dana na protestima u Skoplju i gradovima širom Makedonije nije se oglasio.

A lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u zemlji dešava.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni, ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju", naveo je Zaev u stranačkom saopštenju.

On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

Isto to, kako je rekao, treba da uradi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

"Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada. Ubeđen sam da će tako i ostati", poručio je Zaev čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

Vajgl : Makedonija na prekretnici

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl ocenio je danas da sukobi makedonske policije sa naoružanim grupama predstavljaju prekretnicu i da bi njihova eskalacija ugrozila, ne samo stabilnost te države, nego i celog regiona.

"Današnjim krvavim sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je po svemu sudeći presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavlja za pristupanje EU", upozorio je Vajgl u saopštenju za medije.

Slovenački poslanik, koji je i član parlamentarne grupe za posredovanje između vlasti i opozicije u makedonskoj krizi, je upozorio da je na političkim liderima da spreče eskalaciju nasilja na ulicama, kako od strane demonstranata, tako i od policije.

On je pozvao sve makedonske državne institucije, uključujući parlament koga je opozicija napustila nakon što su lideri najveće opozicione partije optuženi za pokušaj državnog udara, da se uključe u sprečavanje fizičkog i verbalnog nasilja i terorizma.

"Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU i međunarodne zajednice, a destabilizacija države bi lako mogla da ima teške posledice za regionalnu stabilnost jugoistočne Evrope", poručio je Vajgl.

Dodatne policijske snage u pograničnom pojasu ka Makedoniji

U pogranični pojas sa Makedonijom, zbog oružanih incidenata u toj zemlji, upućene su dodatne policijske snage, saznaje Tanjug u vrhu MUP-a.

To je učinjeno po naredbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, navode u MUP-u.

RTS saznaje da je 450 pripadnika Žandarmerije raspoređeno u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Zbog situacije u Makedoniji, premijer Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 13 sati vanrednu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Prema rečima dejane Đukić, drugog sekretara ambasade Srbije u Skoplju situacija je sada u Skoplju mirna.

"Sukob u Kumanovu je izbio jutros u pet sati, helikopteri su tokom dana nadletali i Skoplje, ali to više ne čine i sve je mirno", kazala je Đukićeva.

"Dosta građana koji su krenuli za Srbiju, najviše iz Skoplja, grupa iz Kičeva i turisti koji se vraćaju iz Grčke, javljaju se ambasadi da pitaju da li mogu da dođu do Srbije, jer je u jednom trenutku bilo javljeno da je granica zatvorena, ali to nije tačno. Prelaz je otvoren na obe strane", kazala je ona.

Đukićeva je pozvala da se građani za sve nedoumice jave ambasadi, koja dežura 24 sata i savetovala da, u slučaju novih nemira u Skoplju, kojih je bilo proteklih dana, izbegavaju centar grada, posebno okolinu parlamenta i vlade.

Prema njenim rečima, ona se lično uverila da je mirna i okolina Kumanova, jer je išla tamo na polaganje venaca.

Sve je bilo mirno, samo su videli dim iz grada, što, kako je navela, znači da je neka zgrada zapaljena, ali MUP preduzima sve da se situacija smiri.



Dačić osudio nasilje

Predsedavajući OEBS-a, srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić je u telefonskom razgovoru sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim, o najnovijim događajima u Kumanovu, najoštrije osudio nasilje i izrazio negodovanje zbog napada na ljudske živote i mir.

"Ono za šta se svi zalažemo je izgradnja boljeg i razvijenog društva, kroz dugoročne i svakodnevne reforme, a bilo kakva vrsta nasilja ugrožava same temelje društva", kazao je Dačić.

Ministri su se složili da je stabilnost bivše jugoslovenske republike Makedonije od ključnog značaja za stabilnost celog regiona.

Dačić je izrazio uverenje da ne treba štedeti napore da se spreči širenje nasilja, dodajući da će njegov specijalni predstavnik na zapadnom Balkanu, ambasador Gerard Stoudman i šef radne grupe ambasador Dejan Šahović posetiti Skoplje naredne nedelje, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.