Studenti u Kosovskoj Mitrovici sahranili međunarodno pravo

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti u Kosovskoj Mitrovici "sahranili" međunarodno pravo

U severnom delu Kosovske Mitrovice, studenti su svojevrsnim performansom "sahranili" međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova. Oni su tako protestovali zbog odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova.
Studenti su započeli performans "posmrtnom povorkom" od studentske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Nosili su primerak Povelje UN, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo "međunarodno pravo", da bi ih potom "sahranili" simbolično u u 12.44 sati.
Nosili su cveće, a preko usta im je bilo prelepljena traka na kojoj je stoji "100 odsto takse, 0 odsto slobode", koja simbolično označava ćutanje međunarodne zajednice.
Milan Savić, predsednik Studentske konferencije navodi da performansom studenti žele da poruče svetu i međunarodnoj zajednici da ih više ne mogu varati.
"Ovim performansom hoćemo da pokažemo svetu i međunarodnoj zajednici – ne možete nas više varati, vidimo da na vas i vašu pomoć više ne možemo da računamo. Očekujemo od naše zemlje da nas zaštiti. Mi smo ovim zastavama u Kosovskoj Mitrovici pokazali našu nacionalnu pripadnost i pokazali koja je vojska naša i u koju zemlju gledamo da nas zaštiti", ističe  Savić.
Studenti su pre ovog performansa prošetali ulicama grada izražavajući i na taj način miran protest protiv novih odluka Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROTEST ZBOG VOJSKE KOSOVA Studenti u Kosovskoj Mitrovici SAHRANILI međunarodno pravo (FOTO)

Izvor: Blic, 14.Dec.2018

U znak protesta zbog odluke kosovskog parlamenta o formiranju takozvane vojske Kosova, srpski studenti u Kosovskoj Mitrovici danas su izveli performans kako bi pokazali da je takvom odlukom pogaženo međunarodno pravo i svi važeći dokumenti o Kosovu.

Nastavak na Blic...

"Tražimo hitnu sednicu Saveta bezbednosti"

Izvor: B92, 14.Dec.2018

Beograd -- Srbija će zatražiti održavanje hitne sednice SB UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. Vojske Kosova...To je izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić..."To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.