Srbija i Albanija mogu biti stožer stabilnosti

Izvor: RTS, 18.Maj.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i Albanija mogu biti stožer stabilnosti"

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je važno da se Srbija i Albanija prvenstveno posvete onome što se dogodilo u Kumanovu i da dve države mogu biti stožer stabilnosti na ovom prostoru.
Odalović je, komentarišući vest da je predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao telefonom sa albanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijerom Edijem Ramom o predstojećoj poseti Tirani, podsetio da je još prilikom posete Rame Srbiji načelno već dogovorena uzvratna poseta, da premijer Vučić poseti Albaniju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Odalović je rekao da poseta dolazi u delikatnom trenutku i da je važno da se Srbija i Albanija prvenstveno pozabave događajima u Kumanovu.
Delovanje pojedinih izolovanih ekstremnih terorističkih grupa u krhkom području potencijalno se preliva i na teritoriju Srbije i može ugroziti stabilnost na Balkanu, upozorio je Odalović.
Zato je važno da dva premijera o tome razgovaraju i usaglase određene stavove i politiku i pošalju poruke, napomenuo je Odalović.
Odalović je napomenuo da će tema današnje konferencije "Prijatelji Srbije" u Briselu biti i poglavlje 35.
Srbija je, kaže, mnogo učinila u oblasti reformi i ispunjavanju postavljenih standarda i učinjeni napor trebalo bi da bude vrednovan.
Najveći problem u procesu evropskih integracija jesu pojedinačni stavovi, ali su važna pravila i standardi koji su važili za sve države i da Srbija bude tretirana na identičan način, istakao je Odalović.
Ispunjene sve preuzete obaveze 
Srbija je sve svoje obaveze koje je preuzela po Briselskom sporazumu ispunila, a potencijalni problem je što su u nekim fazama pojedine zemlje i pojedini političari ispostavljali nove zahteve, rekao je Odalović.
Na pitanje o pokušaju kosovske vlade da legalizuje vojsku i mogućnosti da će Srbi biti ucenjeni da glasaju za te oružane snage ukoliko žele Zajednicu srpskih opština, Odalović je ukazao da ta pitanja nisu bila predmet nikakvog dogovora ni u Briselu niti bilo gde drugde.
ZSO je, prema Briselskom sporazumu, obaveza Prištine i međunarodne zajednice, naglasio je Odalović.
Srbi su izašli na lokalne, takozvane parlamentarne izbore, verujući da će iz toga proisteći ZSO kroz koju bi Srbi ostvarili kolektivna prava, zajedničke interese u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvojne politike, podsetio je Odalović.
Odalović je podsetio da Priština dugo insistira na oružanim snagama Kosova, u čemu je, nažalost, podržavaju i neke uticajne države.
Kostur tih eventualnih oružanih snaga čine oni koji će najverovatnije biti procesuirani pred specijalnim sudom koji bi trebalo da bude formiran, ukazao je Odalović.
"Pokušavaju da nametnu temu oružanih snaga Kosova, a ćute pred obavezom da se formira sud koji treba da istraži zločine. Oni koji su danas generali i komandanti, to su ljudi koji su najodgovorniji za zločine koji su se desili, koji su komandovali takozvanom OVK", dodao je Odalović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Srbija i Albanija kao stožer stabilnosti"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2015

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je jutros da je važno da se Srbija i Albanija prvenstveno posvete onome što se dogodilo u Kumanovu i da dve države mogu biti stožer stabilnosti na ovom prostoru...Komentarišući vest da je predsednik vlade Srbije Aleksandar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.