Znamenite žene i žensko stvaralaštvo  u fokusu programa Evropske prestonice kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022, 18:37

Znamenite žene i žensko stvaralaštvo u fokusu programa Evropske prestonice kulture

Teško je oceniti da li i u kojoj meri Novosađani u godini, kada njhov grad nosi titulu Evropske prestonice kulture, stvarno hrane svoju dušu umetnošću. Prilike za to svakako imaju. Titula je oživela ustanove kulture i skoro svakodnevno se može posetiti neki novi kulturni događaj.

Novi Sad je trenutno u znaku heroina. Naime, izložbe, koncerti, predstave koje se bave znamenitim ženama i ženskim stvaralaštvom trenutno su u fokusu programa Evropske prestonice kulture. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Gala Gajin Milutinović, Fondacija Novi Sad Evropska prestonica kulturekaže:

"U 170 programa tokom maja i juna imaćemo priliku da pogledamo 250 umetnika u 170 programa. Programski luk "Heroine" počeo je u sredu koncertom Neže Torkar, nakon toga imali smo priliku da otvorimo nekoliko izložbi u čitavom Novom Sadu, u svim muzejima i galerijama Novog Sada.

Samo na Trgu galerija trenutno možete posetiti dve izložbe, "Heroine" Spomen zbirke Pavla Beljanskog i izložbu posvećenu Jovanki Broz u Galeriji Matice srpske.U galerijama i muzejima kažu da se povećao broj publike i da je tome prvenstveno doprineo kvalitet programa.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske kaže:

"Mislim da su te pripremne godine i podizanje svesti građana o važnosti kulture, doveli do toga da je u znatnoj meri povećana zainteresovanost za sve što se dešava i u oblasti vizuelnih umetnosti, ali i muzičkih i izvođačkih i da je publika spremno dočekala ono što se realizuje u okviru EPK".

Kažu i da zahvaljujući brzom vozu sve više Beograđana posećuje novosadske muzeje, ali da nam se polako vraćaju i stranci. Grupa Francuza danas je samo prošetala gradom.

Obrazovanje i stvaranje nove publike nešto je što bi trebalo raditi konstantno, a upravo rad sa najmlađima u fokusu je mnogih ustanova kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.