Značenje džokera - knjiga godine: Nagrada Meša Selimović pripala Vladimiru Pištalu

Izvor: Večernje novosti, 21.Feb.2020, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Značenje džokera" - knjiga godine: Nagrada "Meša Selimović" pripala Vladimiru Pištalu

Knjiga eseja u izdanju „Agore“ dobilo je 19 glasova članova Velikog žirija. Po 11 glasova dobili su Đorđe Sladoje za pesničku zbirku „Zanatski dom“ i Nenad Nikolić za studiju „Identitet srpske književnosti“ PRESTIŽNU nagradu "Meša Selimović", koju 32. put dodeljuju "Večernje novosti", dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore". Ovo delo dobilo je najviše glasova - 19 - članova Velikog žirija u kome je ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja. Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama "Večernjih novosti" 7. februara, a završeno je danas. Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za "Mešu" ne samo jedinstven, i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrtan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost "štimovanja" rezultata svedena na minimum. Objektivnosti svakako doprinose jasne i dugogodišnje propozicije po kojima se saglasnost članova žirija dobijaju u decembru, njihova imena se obnaroduju 4. januara, a objavljivanje glasova počinje 7. februara. Tek pošto u naznačenom roku, do 4. februara, stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost. Svaki kritičar može da izdvoji pet naslova iz prošlogodišnje produkcije, uz kratko obrazloženje, s tim što isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta. Članovi Velikog žirija pripadaju veoma različitim generacijama - razlika između najmlađeg i najstarijeg je 56 godina - i što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz različitih sredina i gradova. Nekoliko kritičara je ovoga puta podvuklo da su prošlogodišnju produkciju snažno obeležila dela iz teorije književnosti, ali pisana na vrlo prijemčiv način dostupan širokoj čitalačkoj publici. To se pokazalo i u konačnom ishodu: od prvih sedam knjiga tri pripadaju esejistici i studijama.Vladimir Pištalo / Foto Z. Jovanović Posle knjige "Značenje džokera" najviše glasova - po 11 - dobili su pesnička zbirka "Zanatski dom" Đorđa Sladoja i studija "Identitet srpske književnosti" Nenada Nikolića. Na trećem mestu ove rang liste je "Roman o pijanstvima" Igora Marojevića - 10 glasova, na četvrtom - sa po 9 glasova - su pesničke knjige "Kosovske elegije" Krstivoja Ilića i "22" Nikole Živanovića, kao i studija "O istoriji, sećanjima i samoći" Aleksandra Jovanovića. Na petoj poziciji - sa 8 glasova - je roman "Pilot tramvaja" Jovice Aćina. Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada "Meša Selimović" Vladimiru Pištalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020

Književna nagrada "Meša Selimović", koju dodeljuju "Večernje novosti", za 2019. pripala je Vladimiru Pištalu za zbirku eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore"...Dobitnik nagrade kaže da je eseje objavljene u "Značenju džokera" pisao u razmaku od 30 godina. Vladimir Pištalo se novinarima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.