Žene s invaliditetom na filmu, prikazuju se retko i stereotipno (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2021, 13:16

Žene s invaliditetom na filmu, prikazuju se retko i stereotipno (AUDIO)

Kako su u našoj, ali i stranoj kinematografiji prikazane žene sa invaliditetom?

One se retko pojavljuju u filmovima. I kad se prikazuju, to je vrlo stereotipno: najčešće su pasivni i nemoćni sporedni likovi, a radnja filma gotovo uvek je povezana sa njihovim invaliditetom, ocenile su sagovornice Prepodnevnog programa RNS.

Rediteljka iz Švedske Veronika Anderson, koja se često kroz film bavi marginalizovanim osobama u društvu, kaže da je kvalitet uvek bolji ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imamo različite perspektive. Jednako je važno prikazati i žensko, odnosno naše iskustvo.

Žene sa invaliditetom se retko prikazuju i u našoj i u svetskoj kinematografiji, objašnjava Ivana Zelić iz organizacije "Iz kruga Vojvodine".

Uglavnom su takve žene prikazane kao vrlo nesamostalne.

"Mislim da tema invaliditeta ne treba da bude glavna već je treba normalizovati, da bude uobičajeno da na filmu imamo različite osobe i da se daju uloge osobama sa invaliditetom" istakla je Anderson a dodala je Zelić, da one budu i realistično prikazane.

Glumica i osoba sa invaliditetom Tanja Josić kaže da do sada nije dovoljno urađeno da takve osobe budu vidljive, prepoznate i zastupljene na filmu i pozorištu.

Tu je i finansijsko pitanje kao rodno pitanje koje je prisutno svuda u svetu, predočila je Anderson.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.