Završen 81.Vukov sabor

Izvor: Studio B, 14.Sep.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 81.Vukov sabor

Predstavom ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda "Srpska trilogija" i saborskom besedom predsednika Matice srpske iz Novog Sada Dragana Stanića, danas je završena manifestacija 81. Vukov sabor.

Zbog lošeg vremena, danas je prikazan deo predstave, a cela će biti odigrana sledećeg vikenda. Takođe, završna svečanost je umesto na otvorenoj sceni održana u prostoru Vukove spomen škole u Tršiću. "Kao što nas je Vuk sve ujedinio u jeziku, on nas je i antropološki i civilizacijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << reformisao i uveo u novo doba i moderna vremena", rekla je na zatvaranju manifestacije zamenica gradonačelnika Loznice Ranka Živanović-Marković. 

Ona je dodala i da moramo prepoznati to novo doba i novi svet koji je nastao, i u njemu naći svoje mesto, te da nas je i Vuk tome učio. "Sledimo Vuka, on je hrom stigao do Beča, mi danas možemo i mnogo dalje", poručila je ona. 

Predsednik Matica srpske Dragan Stanić održao je saborsku besedu i podsetivši da je ta ustanova od početka bila mesto na kojem je negovana puna svest o bogatstvu i širini tradicijskih tokova srpske književnosti i kulture. On je dodao da to bogatstvo i širina jesu bili izuzetno podsticajni za evolutivne, ali ne i za revolucionarne procese u kulturi. 

Govoreći o odnosu Matice i Vuka Karadžića, Stanić je objasnio da je on detaljno u nauci istražen i zaključeno je da je postojalo više faza. "Prva faza je bila u znaku početnih simpatija za Vukove ideje, dok je druga faza bila obeležena sve jačim potporama Vukovim radikalnim promenama u srpskoj kulturi", naveo je predsednik Matice. 

Objasnio je i da je u trećoj fazi došlo do stvaranja antivukovskog uporišta u Matici, te da su ključni uticaj u tom smislu izvršili Sava Tekelija, pa i Jovan Hadžić, dok je četvrtu obeležila postepena reaktuelizicija provukovskih koncepata. "Peta faza podrazumevala je konačno usvajanje Vukove reforme, a šesta plodonosmi razvoje različitih disciplina", istakao je Stanić. 

Obeležavanje najstarije kulturne manifestacije u Srbiji posvećene reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću počelo je 9. septembra, a posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturnom i obrazovnom programu. Organizator manifestacije je Centar za kulturu iz Loznice, a pokrovitelji su Grad Loznica i Ministarstvo kulture i informisanja.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.