Završni program 81. Vukovog sabora danas u Tršiću

Izvor: Blic, 14.Sep.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završni program 81. Vukovog sabora danas u Tršiću

U Tršiću kod Loznice danas se održana završna svečanost 81. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Centralna priredba te najstarije i najznačajnije srpske svetkovine prosvete i kulture počela je u 10.30 u galeriji Vukove spomen škole.

Glumci Narodnog pozorišta iz Beograda izvešće deo predstave “Srpska trilogija” po romanu Stevana Jakovljevića, a u režiji Slavenka Saletovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U istom prostoru biće otvorena izložba “Uoči Prvog svetskog rata” autorke Ane Tomić, kustoskinje Muzeja Narodnog pozorišta, a u Muzeju jezika i pisma izložba “Prizren, život u rečima” Instituta za srpski jezik SANU i Centra za digitalne humanističke nauke.

Ovogodišnje saborske svetkovine počele su 5. septembra u Tršiću trodnevnim naučnim skupom “Savremena srpska folkloristika”, a tokom trajanja sabora u Tršichu, Loznici i Banji Koviljači održano je petnaestak različitih književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja.

Organizator je Centar za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici, uz podršku grada Loznice i Ministarstva kulture i informisanja.

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna minifestacija u Srbiji, koja se održava od 1933. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Završen 81. Vukov sabor u Tršiću

Izvor: Beta, 14.Sep.2014

TRSSIĆ, 14. septembra 2014. (Beta) - U Tršiću kod Loznice u nedelju je održana završna svečanost 81. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića...Centralna priredba te najstarije i najznačajnije srpske svetkovine prosvete i kulture,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.