Završen 81. Vukov sabor u Tršiću

Izvor: Beta, 14.Sep.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 81. Vukov sabor u Tršiću

TRSSIĆ, 14. septembra 2014. (Beta) - U Tršiću kod Loznice u nedelju je održana završna svečanost 81. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Centralna priredba te najstarije i najznačajnije srpske svetkovine prosvete i kulture, zbog najavljene kiše, koja ipak nije pala, umesto na otvorenoj sceni kraj Žeravije, priredjena je u galeriji Vukove spomen škole.

Tradicionalnu saborsku besedu, održao >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, koji je podsetio da je Vuk Karadžić po mnogo čemu povlašćeni, dragoceni i na dijalog usmereni savremenik.

Stanić je naveo da je Vuk postavio tvrde jezičke i književne temelje, osnovu nacionalne kulturne i društvene situacije, te osnovne okvire nacionalne samosvesti.

"To ga čini istinskim nezaobilaznim, preko potrebnim našim savremenikom, savremenikom s kojim se možemo slagati i ne slagati, ali sa kojim moramo naprestano razgovarati. Kroz taj razgovor stičemo ključna suštinska saznanja o sebi, svome narodu i o kulturi kojoj pripadamo", naglasio je Stanić.

U istom prostoru otvorena je izložba "Uoči Prvog svetskog rata" autorke Ane Tomić, kustoskinje Muzeja Narodnog pozorišta, a glumci Narodnog pozorišta iz Beograda izveli su deo predstave "Srpska trilogija" po romanu Stevana Jakovljevića, a u režiji Slavenka Saletovića.

Kako je najavljeno, predstava će biti u celosti izvedena na Saboristu u Tršiću 20. septembra, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Potom je u Muzeju jezika i pisma otvorena izložba "Prizren, život u rečima" Instituta za srpski jezik SANU i Centra za digitalne humanističke nauke.

Ovogodišnje saborske svetkovine počele su 5. septembra u Tršiću trodnevnim naučnim skupom "Savremena srpska folkloristika". Tokom trajanja sabora u Tršiću, Loznici i Banji Koviljači organizovano je petnaestak različitih književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih programa.

foto: www.loznica.rs

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.