Zatvaranje autorskog festivala: Odlične kritike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje autorskog festivala: Odlične kritike

BEOGRAD - Kazahstansko-ruski film "Tulpan" i britanski "Glad", koji dele Gran pri 14. Festivala autorskog filma, "imaju potpuno različit filmski izraz, estetsku strukturu i slojevitost, ali podjednakom snagom, svaki na svoj način, dostižu vrhunske domete filmske umetnosti".

Tako je odluku festivalskog žirija obrazložio istaknuti srpski scenarista Gordan Mihić na konferenciji za novinare u Dvorani kulturnog centra.

Odluka je doneta jednoglasno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Predsednik žirija bio je Mihić, a članovi producent iz Hrvatske Boris T. Matić i reditelj iz Mađarske Ferenc Torok.

"Tulpan", poetičnu priču o nomadskom životu u kazahstanskoj stepi, sa elementima etnološkog filma, režirao je, kao svoj prvi igrani film, poznati ruski dokumentarista Sergej Dvorcevoj.

Mihić: Pečat snažnih ličnosti

"Glad" mladog autora Stiva Mekvina u igranoj formi upečatljivo rekonstruiše stvarni događaj iz 1981. godine, štrajk glađu pripadnika Irske republikanske armije Bobija Sendsa, koji je u zatvoru protestovao do smrti tražeći od britanske vlade Margaret Tačer politički status za zatvorenike iz redova IRA.

Mihić je izjavio da oba filma nose pečat snažnih autorskih ličnosti.

"Dvorcevoj i Mekvin pripadaju različitim poetikama, ali obojica vrlo ozbiljno govore o svetu u kojem žive. Siguran sam da će i jedan i drugi film ostaviti dubok trag u svesti gledalaca", rekao je on.

Nagrada dobila novčani deo

Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" ove godine ima i novčani deo, u iznosu od 7.000 evra, koji je obezbedila Branka Petrović, udovica ovog velikana srpske kinematografije po kojem je nagrada dobila ime.

Festivalski žiri je dodelio i Nagradu za slobodu umetničkog izraza - filmu iz Bosne i Hercegovine "Sneg" mlade rediteljke Aide Begić.

Pohvale švajcarskom i turskom filmu

Mihić je ocenio da je ceo takmičarski program bio raznovrsan i kvalitetan. On je istakao da žiri specijalno pohvaljuje filmove "Dom" Ursule Mejer (Švajcarska, Belgija) i "Pandorina kutija" rediteljke Jesim Ustaoglu (Turska).

U Dvorani kulturnog centra objavljene su i nagrade strukovnih udruženja.

Plaketa ide u Poljsku

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije dao je Specijalnu plaketu "Aleksandar Petković - Petko" za najbolji snimateljski rad poljskoj umetnici Jolandi Duevskoj za film "Tulpan".

Udruženje novinara i kritičara "Fipresci Srbija" proglasilo je za najbolji film "Venčanje u beloj noći" Baltazara Kormakura (Island), a udruženje Srpski ogranak Fipresci - film "Tulpan".

Najtraženiji filmovi "na bis"

Uručenjem priznanja večeras će, u bioskopu "Balkan", biti zvanično zatvoren Festival autorskog filma.

Organizator - udruženje građana "Pogled u svet" i izvršni producent "Megakomfilm" vrlo su zadovoljni ovogodišnjim festivalom. Kako je rečeno na konferenciji, dobre ocene dali su i gosti - 17 stranih reditelja, glumaca i producenata.

Festival je ove godine proširen na pet dvorana i pratilo ga je više od 20.000 posetilaca. Zbog takvog interesovanja publike, sutra će biti održan i program "na bis", sa reprizama najtraženijih filmova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve dame za kraj Festivala

Izvor: RTS, 02.Dec.2008, 20:37

Mlade rediteljke Ursula Mejer i Solveiž Anspač predstavile su svoje filmove "Dom" i "Skori povratak" koji učestvuju u takmičarskom programu Festivala autorskog filma. Zvanično zatvaranje sutra, a potom će biti predstavljen specijalni filmski program Festivala "Na bis"...Scene iz filma "Dom", Ursula...

Nastavak na RTS...

Dodeljene nagrade autorskim filmovima

Izvor: RTS, 03.Dec.2008

Filmovi "Tulpan" i "Glad" podelili nagradu za najbolji film 14. Festivala autorskog filma. Projekcijom filma "Tulpan" zvanično zatvoren Festival, a u naredna dva dana biće održan specijalan filmski program "Na bis"...Scene iz filma "Tulpan"..Nagradu za najbolji film festivala "Aleksandar Saša Petrović",...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.