Dodeljene nagrade autorskim filmovima

Izvor: RTS, 03.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade autorskim filmovima

Filmovi "Tulpan" i "Glad" podelili nagradu za najbolji film 14. Festivala autorskog filma. Projekcijom filma "Tulpan" zvanično zatvoren Festival, a u naredna dva dana biće održan specijalan filmski program "Na bis".

Scene iz filma "Tulpan"

Nagradu za najbolji film festivala "Aleksandar Saša Petrović", dele kazahstanski film "Tulpan" u režiji Sergeja Dvortsevoja i britanski film "Glad" Stiva Mekvina.

Filmovi imaju različit filmski izraz, estetsku strukturu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i slojevitost, ali podjednakom snagom, svaki na svoj način, dostižu vrhunske domete filmske umetnosti, navodi se u saopštenju žirija.

"Film 'Pandorina kutija' je bio moj favorit na ovom festivalu, ali 'Tulpan' u 'Glad' zavređuju ne samo nagradu nego i daleko više pažnje kritike i publike s obzirom na kvalitet umetničkog izražavanja", rekao je predstavnik žirija Ferenc Torok gostujući u Beogradu.

Ovogodišnji Gran pri festivala po prvi put ima i novčani deo koji iznosi sedam hiljada evra.

Tročlani međunarodni žiri u sastavu Ferenc Torok iz mađarske, Boris T. Matić iz Hrvatske i proslavljeni srpski reditelj i scenarista Gordan Mihić dodelili su i Nagradu za slobodu umetničkog izraza filmu "Sneg", rediteljke Aide Begić.

Film "Tulpan" dobio je i Nagradu za najbolje autorsko ostvarenje koji dodeljuje žiri filmskih kritičara Srpskog ogranka Fipresci.

Žiri kritike Fipresci Srbija nagradio je film islandskog reditelja Baltazara Kormaka "Venčanje u beloj noći" kao najbolji film 14. Festivala autorskog filma u Beogradu.

Po kvalitetu programa ovogodišnji Festival autorskog filma je bio najbolji od njegovog osnivanja, smatraju kritičari.

U takmičarskom programu premijerno je prikazano 20 filmova, sedam projekcija je bilo rasprodato, a tokom osam dana Festivala prodato je preko 20 hiljada ulaznica.

Festival je ugostio sedamnaest autora, producenata, glumaca i filmskih radnika iz Belgije, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Holandije i sa Islanda.

Program festivala autorskog filma se nastavlja

Festival autorskog filma zvanično je zatvoren, ali će 4. i 5. decembra biti održan specijalan filmski program "Na bis".

U Dvorani kulturnog centra biće prikazani "Snimanje u Palermu" Vima Vendersa, "Glad" Stiva Mekvina, "Venčanje u beloj noći" Baltazara Kormakura, "Pandorina kutija" turske rediteljke Jesim Ustaoglu i "Odrasli" An Navion.

U Muzeju kinoteke, 5. decembra biće reprizirani takođe Vendersov film, kao i turski "Moj Marlon Brando" kurdskog reditelja Huseina Karabeja.

Sa programa festivala tri filma odmah ulaze u redovnu bioskopsku distribuciju - domaći "Peščanik" Sabolča Tolnaija, hrvatski "Kino Lika" Dalibora Matanića i muzički "Lu Ridov Berlin" u režiji Džulijena Šnabela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.