Wisteria Maiden: Svetska premijera u BG-u

Izvor: B92, 12.Apr.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Wisteria Maiden": Svetska premijera u BG-u

Audio-vizuelni plesni spektakl “Wisteria Maiden” poznatog grčkog koreografa Andonisa Fonjadakisa premijerno će biti izveden večeras u Madlenianumu, u okviru 11. Beogradskog festivala igre.

Novi komad ovog u svetu popularnog koreografa koji živi u Lionu izvešće njegova kompanija Apotosoma iz Liona. Osam muških igrača izvešće komad za koji je autor inspiraciju našao u načinu na koji japanska umetnost tretira vreme, bez pokušaja da ga reprodukuje.

Wisteria >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Maiden Apotosoma Dance Co. / Andonis Foniadakis from Andonis Foniadakis on Vimeo.

Zahvaljući iskustvu dugogodišnje saradnje sa koreografom Saburom Tešigavarom, Fonjadakisov rad je utemeljen na tehnici, osećaju za trajanje i ideji osavremenjivanja japanske umetnosti, čiju čistoću i preciznost on zahteva od svojih igrača.

Wisteria Maiden Rehearsals / Andonis Foniadakis - Apotosoma Dance Co / Film by Stathis Athanasiou from Andonis Foniadakis on Vimeo.

Kako je autor rekao na konferenciji za novinare delo je inspirisano klasičnim japanskim umetničkim formama kabuki pozorištem i haiku poezijom i njegov je pokušaj da stvori originalnu, savremenu fikciju koja redefiniše mešavinu različitih kulturnih uticaja u savremenoj igri.

Wisteria Maiden last rehearsals / Andonis Foniadakis - Apotosoma Dance Co / Film by Stathis Athanasiou from Andonis Foniadakis on Vimeo.

Fonjadakis je i prošle godine boravio u Srbiji, kada je sa plesnom trupom “Maggio Danza” predstavio tri komada. Jedan od njih je i “Svadba”, balet Igora Stravinskog za čiju je premijeru 1923. godine koreografiju radila slavna Bronislava Nižinski. Intervju koji je tom prilikom dao za portal B92 možete pročitati OVDE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aplauz za svetsku premijeru novog komada Andonisa Fonjadakisa

Izvor: Blic, 13.Apr.2014, 01:33

Svetska baletska premijera „Wisteria Maiden“ grčkog koreografa Andonisa Fonjadakisa izvedena je sinoć u Madlenijanumu na 11. Beogradskom festivalu igre, a publika je ovacijama ispratila ekipu koja je učestvovala u stvaranju tog audio-vizuelnog spektakla. ..Komad je izvela kompanija svetski poznatog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.