Voja Brajović ponovio POZORIŠNI ŽIVOT SRBIJE JE PRED KOLAPSOM

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voja Brajović ponovio POZORIŠNI ŽIVOT SRBIJE JE PRED KOLAPSOM

Ppovodom predloga Vlade za Izmene i dopune Zakona o kulturi, koji se ovih dana razmatra u Narodnoj Skupštini, Udruženje dramskih umetnika Srbije izdalo je saopštenje u kome se još jednom ukazuje na brojne propuste.

Saopštenje koje je potpisao Vojislav Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, prenosimo u celosti:

"Već nekoliko godina kontinuirano ukazujemo na nedostatke važećeg Zakona o kulturi, ubeđujemo nadležne da ovaj, kao i niz drugih zakona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podzakonskih akata i uredbi, u sklopu zakonske regulative funkcionisanja teatarskog života u Republici Srbiji, onemogućavaju bavljenje pozorišnom umetnošću, argumentovano dokazujemo do koje mere su pojedina zakonska rešenja besmislena ili apsurdna. Sve to isto smo javno izrekli u nekoliko mahova obraćajući se ministru kulture, članovima skupštinskog Odbora za kulturu, članovima Nacionalnog saveta za kulturu, najširoj javnosti, prilikom javnih rasprava ili na javnom slušanju o izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Neshvatljivo je do koje mere smo uvek dobijali izraze razumevanja i podršku – i ministra, i skupštinskih odbornika, i Nacionalnog saveta, i javnosti, ali to razumevanje, nažalost, nije bilo pretočenao u rešenja koja će biti na korist umetnika i teatarskih kuća.

Pred nama, tačnije pred poslanicima republičkog Parlamenta, ovih dana su izmene i dopune Zakona o kulturi, koji nije dobio podršku nijednog strukovnog udruženja iz sfere kulture, koji čak nije podržan ni od strane skupštinskog Odbora za kulturu, o kojem nijedan kulturni delatnik nije izrekao nijednu lepu reč. Naprotiv! Pred nama je Zakon koji najavljuje nova poniženja zaslužnih umetnika, koji ne reševa suštinske probleme ove kulturne svakodnevice, koji nagoveštava definitivno poništavanje stručnosti kao principa na kojem bi, valjda, trebalo da se zasnivaju upravljački mehanizmi u ovdašnjim ustanovama kulture, koji ukida i obesmišljava kompletan višegodišnji proces utvrđivanja relevantnih ustanova kulture od nacionalnog značaja, a od kojih se, na osnovu konkretnih, postignutih rezultata rada, očekuje da budu temelj domaće kulture, savremenog stvaralaštva i, u krajnjoj liniji, nacionalnog identiteta. Pred nama je Zakon koji, poput prethodnog, svojim birokratskim praznoslovljem i navodnim, a zapravo mehanicističkim uvažavanjem evropskih standarda, ne prepoznaje specifičnosti teatarskog života, koji nas udaljava od evropske teatarske prakse a vodi ka definitivnoj devastaciji, ne samo najuglednijih i najreprezentativnijih naših pozorišta, nego direktno preti da svi ovdašnji teatri budu prepušteni propadanju. Da li će pozorišta morati da se za sredstva obraćaju stranim ulagačima i investitorima?" navodi se u saopštenju, a zatim se velikim slovima zaključuje:

"POZORIŠNI ŽIVOT SRBIJE JE PRED KOLAPSOM, OZBILJNO JE UGROŽEN NERAZUMEVANJEM, NEDOVOLJNO JASNIM, NEPRECIZNIM I NEADEKVATNIM ZAKONSKIM REŠENJIMA, ŠTO NEMINOVNO VODI URUŠAVANJU KOMPLETNE SFERE SAVREMENOG STVARALAŠTVA I KULTURE, BEZ KOJIH SRBIJA NEĆE IMATI ŠTA DA PONUDI ZAJEDNICI EVROPSKIH NARODA KOJOJ TEŽI!"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.