Veliko Trnovo na fotografijama

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko Trnovo na fotografijama

Bugarski grad predstavlja uporište kulture i umetnosti

Niš – U organizaciji Udruženja foto-amatera "Suva planina" iz Niša, u nedavno obnovljenoj galeriji Društva arhitekata Niša, otvorena je izložba fotografija na kojoj je predstavljena jedinstvena arhitektura Velikog Trnova. Izazovu velikotrnovske arhitekture nisu odoleli fotografi iz celog sveta. Među ljubiteljima fotografije koji su ovekovečili lepotu crkava, manastira, javnih objekata i privatnih kuća ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada, našla se i grupa pomenutog udruženja. Pored njihovih, izložena su i dela samostalnih foto-amatera i foto-reportera iz Niša, Beograda i Zaječara.

Sticajem okolnosti, bugarski grad Veliko Trnovo zauzeo je značajno mesto i u srpskoj istoriji. Naime, vraćajući se sa svog drugog pokloničkog putovanja iz Svete zemlje, Sveti Sava je tu preminuo 25. januara 1235. godine. Smrt ga je zadesila u tadašnjem manastiru Četrdeset velikomučenika, delo velikog arhitekte Kolja Fičeta. Veliko Trnovo je treće prestono mesto Bugarske, posle Preslava i Pliske.

Mesto je naseljeno pre hiljadu godina. Ljudima su bile privlačne padine i klanac koji je usekla reka Jantra. Veliko Trnovo je postalo tvrđava za odbranu golog života od varvara, ali i uporište kulture i umetnosti. Bogati idejama, žitelji Trnova su, gradeći objekte za stanovanje, rad i kulturu, stvarali najrazličitije oblike. Vekovima su nadograđivali postojeće, stvorivši arhitekturu pred kojom je posetilac zadivljen.

Ova nesvakidašnja izložba, koja pleni lepotom velikotrnovske arhitekture, biće otvorena do 15. februara.

M. Momčilović

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.