Izvor: Studio B, 04.Apr.2013, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vedrana Rudan predstavlja "U zemlji Krvi i Idiota"

Beograđani, a pre svega Beograđanke, imaće sutra ponovo priliku da se sretnu sa kultnom autorkom Vedranom Rudan koja dolazi da u Domu omladine predstavi novu knjigu "U zemlji Krvi i Idiota" u izdanju " VBZ Beograd".

Književnica, Istranka, koja je nakon diplomiranja na Pedagoškoj akademiji u Rijeci imala veoma neobičan životni put od učiteljice, turističkog vodiča preko sladoledžije, novinara za više hrvatskih novina stigla je da bude urednica na radiju gde se proslavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << po svom nepristrasnom i sočnom jeziku i "zaradila" otkaz.

Pravosnažnom sudskom presudom je 1993. je vraćena na posao, ali joj je bilo onemogućeno da radi, pa je sama dala otkaz. Pisala je kolumnu „Zloće i povrće" u nedeljniku "Nacional", ali i tamo ju je stigao otkaz a to je nije omelo da na svom blogu na Interentu piše o svemu što smatra da treba izvrći ruglu i kritici.

Od 2002 godine kada je objavila svoju prvu knjigu " Uho, grlo, nož" postala je internacionalno popularni pisac kome se dela prevode na engleski, ruski, francuski, poljski, slovenski, mađarski, ruski. Ovaj roman je dramatizovan u Poljskoj, Srbiji, Mađarskoj i SAD i doneo je autorki epitet borca za ženska prava.

Usledile su knjige: „Ljubav na poslednji pogled", "Strah od pletenja", "Ja, nevjernica" „Crnci u Firenci", "Kad je žena kurva, kad je muškarac peder" i "Dabogda te majka rodila" i "Kosturi okruga Madison" koje su sve stekle izuzetnu popularnost u Srbiji. U novoj knjizi "U zemlji Krvi i Idiota" su tekstovi koje je Rudanova objavljivala u "Nacionalu" i na svom blogu i u kojima se usuđuje izreći ono što svi misle, znaju , osećaju ali prećutkuju.

Za naslov knjige je uzet naslov teksta koji je napisala povodom dolaska holivudske zvezde Ađeline Džoli u Sarajevo na premijeru svog filma o silovanoj Bosanki.Za Rudanovu je to bila prilika da primeti kako Amerika "trti" sve nas iz bivših jugo republika, a "ko o silovanju može napraviti bolji film od silovatelja?" pita se ona

Na kraju knjige autorka je napisala pismo svojim čitateljkama u kome objašnjava da nije očekivala da će taj tekst u kome je samo ponovo kazala šta misli o Americi i Amerikancima izazvati tako burne reakcije jer ona ljude ne deli po nacionalnosti već za nju " postoje ljudi i zveri". Rudanova podseća i na još jednu tezu koju stalno ponavlja da u Srebrenici nisu klali"Srbi" jer da su Evropljani i Amerikanci želeli da spreče zločine mogli su bez problema, ali nisu.

Ona za sebe kaže da " nije ni Hrvatica, ni Srpkinja, ni Bošnjakinja, ni Makedonka, ni Albanka ni Slovenka već Ljudsko biće a oni koji ne razumeju šta ona piše i želi da kaže to treba da shvate kao svoj problem. Među blizu 100 tekstova podeljenih tematski ima onih koji se odnose na njene omiljene teme muško-ženskih odnosa pre svega između bračnih partnera koji su puni sarkazma i crnog humora.

U ostalima se obračunava sa hrvatskim političarima, sa Katoličkom crkvom, sa već ranije pomenutim Amerima , pod tim pojmom misli na one koji vladaju u SAD, a ne na njihovu sirotinju-raju, ali i sa licemerjem, malograđanštinom, šovinizmom, primitivizmom i drugim sličnim pojavama koje nisu ekskluzivna ni jednog naroda na Balkanu ,ali očigledno i u drugim delovima sveta, gde se čitaju njene knjige.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.