VOLJENA GLUMICA Jugoslavije: Stanislava Pešić vodila je bitku s opakom bolešću, a tužna sudbina zadesila ju je u nedoba

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 20:51

VOLJENA GLUMICA Jugoslavije: Stanislava Pešić vodila je bitku s opakom bolešću, a tužna sudbina zadesila ju je u nedoba

Stanislava Pešić zauvek će ostati upamćena u domaćoj kinematografiji.

Stanislava Pešić, jedna od najvoljenijih glumica Jugoslavije, rođena je 7. juna 1941. godine u Grockoj, za vreme prvih ratnih godina Drugog svetskog rata. Odrasla je u uglednoj porodici, gde joj je otac bio zamenik javnog gradskog tužioca, a majka profesorka francuskog jezika. Iako je poticala iz ugledne porodice, Stanislava je bila poznata po svojoj fizičkoj aktivnosti i borbenom duhu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što je bilo neuobičajeno za mlade dame njenog vremena.

Veoma mlada, Stanislava je shvatila da je njen poziv gluma. Pokušala je da upiše Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju dok je još pohađala gimnaziju, ali je bila odbijena nakon što je njena majka krišom zamolila komisiju da je odbije. Ipak, to je nije obeshrabrilo, pa je kasnije uspela da upiše Akademiju i postane deo ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

 -Ta­ti­na pla­ta bi­la je ma­la i, za raz­li­ku od dru­ge de­ce, mi ni­smo ima­le da je­de­mo med, već smo uži­na­le mast i hleb. Ule­tiš u ku­ću, ba­ba na­ma­že mast na hleb i trk na­po­lje. Pri­zna­le smo da nas je sra­mo­ta što mi je­de­mo mast, a dru­ga de­ca med. Su­tra­dan, ba­ba ko­ja se te­ško kre­ta­la, do­šla je do še­ta­li­šta i izdaleka, ko­li­ko je gr­lo no­si, po­vi­ka­la: "Ve­sna, Mir­ja­na, Sta­ša, uži­na! Me­da i ’le­ba!" Po­ju­ri­le smo kao bez du­še, a ba­ba nam je uva­li­la to­pao hleb u ru­ke i re­kla: "Tr­či­te dok se ne slo­ja­ni, ni­kom ne daj da pro­ba, je­di­te br­zo!" A sa­mo je za­gre­ja­la hleb, mast se is­to­pi­la i mi smo do­bi­le "me­da i hle­ba" – napisala je glumica u knjizi "Devetnaest društvenih igara".

Stanislava Pešić ... pic.twitter.com/4Q3xRQYlKZ

— Dick on the bike (@BikeDick) December 11, 2020

Jedna od uloga koja je obeležila karijeru Stanislave Pešić bila je uloga šarmantne Olge Petrović u seriji "Pozorište u kući". Ova serija je obeležila jednu eru jugoslovenske televizije, a lik Olge Petrović osvojio je srca gledalaca širom bivše Jugoslavije. Stanislava je svojim talentom i harizmom donela lik Olge Petrović do života, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske televizije.

Stekla je veliku popularnost širom nekadašnje Jugoslavije i bila je svesna toga da je ljudi prepoznaju, vole i cene. Usledile su brojne glavne i sporedne uloge, a na Televiziji Beograd je radila i kao voditeljka programa za decu. Međutim, Stanislavu je zatkla teška sudbina. Glumica je 1992.  obolela od raka. Svoju poslednju ulogu u drami “Dugo putovanje u noć” hrabro je odigrala u vreme kada je već bila teško bolesna. Pet godina vodila je bitku za ozdravljenje, za život. Preminula je 20. novembra 1997. u Beogradu izgubila najtežu životnu bitku i preminula od raka.

Srbija Danas/O.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.