VEST ADLIGATA: Otvoreno odeljenje za digitalizaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2019, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEST ADLIGATA: Otvoreno odeljenje za digitalizaciju

U Udruženju Adligat nalazi se izuzetno značajan deo srpske i svetske arhivske građe

U utorak 12. februara 2019 godine otvoreno je Odeljenje za digitalizaciju Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja.

Novoformirani ogranak Adligata otvorili su Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti i književnik Miloš Janković, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije koji je svoj legat poverio ovom udruženju.

. Između ostalog, u planu za digitalizaciju su lične arhive i dokumentacija Uroša Predića, Save Šumanovića, Mihaila Petrovića Alasa, Miloša Crnjanskog, Joce Vujića, Milovana Danojlića, Borislava Pekića, Miodraga Pavlovića i mnogih drugih velikih imena naše kulture.

Načelnik Odeljenja za digitalizaciju Momir Alvirović kaže: "Do sada smo i za potrebe najjednostavnije digitalizacije bili primorani da angažujemo druge institucije. Za projekat sa Britanskom bibliotekom u naše prostorije su donošeni skeneri Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", a za digitalizaciju eksponata za izložbu u Vojnom muzeju u Parizu digitalizaciju je besplatno uradila firma Wirless Media. Sada ćemo konačno biti svoji na svome."

S obzirom na to da će jedan od prvih projekata biti digitalizacija građe iz legata prof. dr Ileane Čure, slavne profesorke anglistike, poznate po mnogobrojnim aktivnostima u feminističkom pokretu u Jugoslaviji, kao i zbirke dokumenata značajnih srpskih književnica kao što su pisma Isidore Sekulić, otvaranju Odeljenja za digitalizaciju prisustvovala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Predsednik Udruženja, Viktor Lazić, kaže: "Veoma smo zahvalni Ministarstvo za kulturu i informisanje, bez čije pomoći Adligat u skorije vreme ne bi bio u mogućnosti da pokrene sopstveni projekat digitalizacije. Siguran sam da će nam svima služiti na čast dostupnost građe od nacionalnog značaja koja se nalazi u našem fondu."

Prvi digitalizovani materijali su iz arhive Uroša Predića razglednice Bete Vukanović upućene Prediću kao i materijali iz legata književnika Miloša Jankovića, tačnije pismo i predložak za delo "Saveti mladom piscu" Danila Kiša i Jankovićeva prepiska sa Milovanom Danojlićem.

Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi upravnog odbora Adligata Ljubivoje Ršumović i Mirjana Vuišić kao i Vuk Mirčetić, predstavnik opštine Voždovac koja je obezbedila magacinske prostorije za deo Adligatovog fonda i Jasmina Ninkov, direktorka najveće javne biblioteke u Srbiji, Biblioteke Grada Beograda koja sa Udruženjem Adligat već godinama uspešno sarađuje na osnovu protokola o saradnji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.