U Mokrinu održan 36. Memorijal Miroslav Antić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 12:48

U Mokrinu održan 36. Memorijal "Miroslav Antić"

Uz slogan "Ravnica u srcu, beskraj u duši" u Mokrinu je održan 36. Memorijal "Miroslav Antić". Uz podsećanje na poeziju čuvenog Mike, glumci i umetnici osvrnuli su se i na prozni rad mokrinskog stvaraoca, koji je svoja dela živeo i osećao.

Varoški trg u Mokrinu ugostio je značajna imena domaće umetničke scene, koji su na Memorijalu "MiroslavAntić" podsetili na delo najvećeg pesnika ravnice. Zvuci tambure najsmislenija su pratnja vanvremenskih stihova, ali i sjajna podloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za priču o čoveku koji je bio više od poete, priča glumac Miodrag Krstović.

"Više se o njemu zna zahvaljujući poeziji, "Plavom čuperku", ali to što je pisao prozu, i ne samo pisao, već i ukupno radio, jeste prebogati dar od čoveka", dodaje Krstović.

Za ljubitelje poezije, dela Mike Antića predstavljaju gotovo "svete knjige". Uz njih su nastajale prve romanse i preživljavali prvi ljubavni brodolomi. Formirao je ukus kako "običnog sveta", tako i umetnika, koji su kroz njegova dela sazrevali i postajali stvaraoci.

"Obeležio je moje detinjstvo, detinjstvo svih nas i ugradio u nas nešto veoma posebno, što smo i mi želeli da prenesemo novim generacijama kroz oblasti našeg delovanja", naglašava umetnica Madam Piano.

"U poslednje vreme sam otkrio njegovu esejistiku, pošto je pisao za "Dnevnik" i to mi je bilo uzbudljivo da čitam. Poslednje vreme se tako inspirišem, što se tiče njegovog stvaralaštva, jer je stvarno imao jako dobre uvide kada je analizirao glumce, pozorište, slikare", dodaje glumac Bojan Žirović.

Ipak, Mika Antić najviše živi u srcima svojih Mokrinčana, koji su često bili njegovi glavni lirski i prozni subjekti, naglašava predsednik Mesne zajednice Mokrin Živko Ugrenović.

"Pokušavamo da održimo sećanje na delo Miroslava Antića. Mokrinčani tako odaju počast svome sugrađaninu. Zato je večeras su poezija, uz tambure i vino", rekao je Ugrenović.

Memorijal "Miroslav Antić" organizovala je Mesna zajednica Mokrin, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.