Matić: Staparski ćilim na izložbi Expo 2020 u Dubaiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021, 14:07

Matić: Staparski ćilim na izložbi "Expo 2020" u Dubaiju

"Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama je veoma važno kako bi se Srbija razvijala u svim krajevima, a u planu je i otvaranje izložbenog prostora, gde bi sve rukotvorine i stari zanati imali svoje mesto uz prateće programe i radionice namenje domaćim i stranim turistima, ali i svim zainteresovanima", izjavila je prilikom posete 7. Tkačke kolonije u Staparu Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona je najavila da će izložbeni prostor prvo dobiti Beograd, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon čega Novi Sad i Niš.

Osim finansijske podrške za očuvanje starih zanata, nematerijalna kulturna dobra Srbije, među kojima i staparski ćilim, predstaviće se na Svetskoj izložbi u Dubaiju, najavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Expo 2020 Dubai počinje 1.oktobra i tamo će se predstaviti svi, pa i staparski ćilimi, ali i mnoge druge rukotvorine iz opsega Etno mreže koje će se naći. Drugi program na kojem radimo paralelno sa Ministarstvom prosvete jeste taj da se našoj deci u osnovnim školama približi ova tradicija", kaže Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Zapadnobački okrug je korisnik preko 35.000.000 dinara sredstava, a "Stparska ruža" konkretno je korisnik sredstava za javne radove i ono što je važno da ćemo mi i ubuduće nastaviti tu jasnu podršku", napominje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

"Beograd će uskoro na Bulevaru Kralja Aleksandra dobiti reprezentativan galerijski prostor, gde će biti izloženi proizvodi poput staparskog ćilima, a realizovaćemo i radinice u ovim tehnikama", dodaje Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a.

"Postoje dva cilja zbog čega Staparski ćilim živi. Osnovni cilj je bio da se sačuva od zaborava, a drugi cilj je bio da dođe do osnaživanja žena i da žene u ruralnim područjima mogu imati i ekonomsku dobit", priča Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Na ovogodišnjoj tkačkoj koloniji prvi put su predstavljane tehnike pustovanja, zlatoveza, izrade čipke i pletenja.

"Pustovanje vune to je tehnika valjanja vune sa vodom i sapunom i dovođenje do određenog željenog oblika", kaže Suzana Petrović, tkalja iz Sremske Mitrovice.

"Ovo je izvanredna prilika da naučim tehniku tkanja i pletenja vune koju do sada nisam imao prilike da vidim i naučim", dodaje David Vandekam iz Sokobanje:

U Etno mreži angažovano je oko 400 žena iz 20 opština koje neguju tradicionalne tehnike tkanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Matić: Povodom Svetskog dana turizma preko 80 turističkih atrakcija biće besplatne za posetu

Izvor: Danas, 22.Sep.2021

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će više od 80 kulturno-turističkih atrakcija u Srbiji besplatno otvoriti svoja vrata 27. i 28. septembra povodom Svetskog dana turizma, saopšteno je iz njenog kabineta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.