Titanski koncert Beogradske filharmonije

Izvor: B92, 31.Okt.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titanski koncert Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, spremaju simfonijski poduhvat – Osmu Bruknerovu simfoniju, koju izvode u petak 2. novembra u 20 sati na Kolarcu. Koncert je posvećen isključivo ovom delu, čijih devedeset minuta "zida" gigantsku zvučnu građevinu – idealnu za početak filharmonijskog ciklusa Uzvišenije.

"Ako bi trebalo da ponesem nešto sa sobom na pusto ostrvo, to bi bila ova Bruknerova simfonija, pogotovo njen lagani stav", kaže Felc.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističe da je na mnogo načina povezan sa ovom simfonijom.

"Čuo sam je još kao sedmogodišnji dečak. Iako tada nisam mogao da je razumem, promenila mi je život. Dok je radim sa orkestrom, vreme nekako drugačije teče. Pogotovo njen lagani stav, rekao bih da taj mir iz dubine partiture, utiče toliko da bi medicinski moglo da se dokaže da snižava krvni pritisak“, zaključuje šef-dirigent Beogradske filharmonije, koji će najobimniju Bruknerovu simfoniju dirigovati napamet.

Za Osmu simfoniju se kaže da je titanska kreacija, koja predstavlja kulminaciju kompozitorove mudrosti i zrelosti.

Brukner je bio duboko religiozan čovek, čak je sahranjen u kripti manastira ispod orgulјa na kojima je svirao.

Muzičari Beogradske filharmonije će demonstrirati svu veštinu, koncentraciju i posvećenost u delu koje dve decenije nije bilo na repertoaru orkestra. Svi koji su radoznali da to čuju, mogu kupiti ulaznice za stajanje, sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Titanski koncert Beogradske filharmonije 2. novembra

Izvor: BKTV News, 31.Okt.2018

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, spremaju simfonijski poduhvat - Osmu Bruknerovu simfoniju, koju izvode u petak 2. novembra na Kolarcu...Koncert je posvećen isključivo ovom delu, čijih devedeset minuta "zida" gigantsku zvučnu građevinu - idealnu za početak filharmonijskog...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.