Svečani koncert povodom 75 godina ansambla Kolo

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 11:52

Svečani koncert povodom 75 godina ansambla "Kolo"

Nacionalni ansambl „Kolo“ će Svečanim koncertom u MTS dvorani u Beogradu, u sredu 13. decembra sa početkom u 20 časova obeležiti 75 godina postojanja.

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja jubileja, „Kolo“ će se predstaviti i u Narodnom pozorištu u Nišu, u subotu 16. decembra u 20 časova, a odmah potom nastupiće i na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u nedelju 17. decembra u 20 časova.

"Za ovu priliku pripremili smo program kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćemo na umetnički način provesti naše poštovaoce kroz bogatu istoriju rada Nacionalnog ansambla „Kolo“, predstavljajući koreografska dela koja su obeležila 75 godina postojanja ali i premijerno ćemo predstaviti koreografije narodnih igara sa šireg srpskog kulturnog prostora. Tokom ove godine svi koncerti koje smo realizovali u Srbiji, kao i koncerti izvedeni tokom regionalne turneje pod nazivom KOLODROM bili su posvećeni obeležavanju našeg jubileja. Krenuli smo iz Banjaluke preko Kragujevca, Bitolja, Kumanova, Gračanice, Nikšića, Herceg Novog, Trebinja, Borova, Doboja, Bukurešta, Arada do Zagreba gde smo završili ovogodišnju regionalnu turneju", istakao je direktor Ansambla, prof. dr Zdravko Ranisavljević.

On je dodao da je simbolični naziv turneje KOLODROM potvrđen u svim pomenutim gradovima regiona kao naziv za mesto uzleta i pristaništa ideje kolektivnog zajedništva, jedinstva i okupljanja naroda oko tradicije i nacionalne kulture.

"Do sada nas je videlo preko 45.000 gledalaca. Sledeće godine turneju KOLODROM nastavljamo u Sloveniji, Italiji, Mađarskoj i širom Srbije. Našu misiju nastavljamo i dalje. Visoki kvalitet umetničkog izraza, zahtevan pristup koncertnoj prezentaciji umetnosti narodne igre, pesme i muzike, inspirisao je sve generacije umetnika nacionalnog ansambla Kolo da na najkvalitetniji način predstavljaju u zemlji i inostranstvu bogato kulturno nasleđe Srbije i šireg srpskog kulturnog prostora. Inspiracija sadašnjoj generaciji umetnika Kola neće nedostajati ni ovom prilikom, kada će Nacionalni ansambl „Kolo“ obeležiti 75 godina postojanja", dodao je direktor Ranisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.